YAZARLAR

Enflasyondaki gidişat üzerine..

Enflasyondaki gidişat üzerine.. <!– window.Criteo = window.Criteo || {}; window.Criteo.events = window.Criteo.events || []; –> <!—-> <!—->

<!– function callAdblock(zoneid,width,height){ var el = document.getElementById(‘crt-‘+zoneid); el.style.width=width+”px”;el.style.height=height+”px”; Criteo.events.push(function(){Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({‘zoneid’: zoneid, ‘containerid’: ‘crt-‘+zoneid});}); window.addEventListener(“message”, function (e){ if(e.origin == (location.protocol==’https:’?’https://’:’http://’) + ‘cas.criteo.com’ && e.data == ‘passback-‘+zoneid) document.getElementById(‘crt-‘+zoneid).style.display = “none”; else return; }, false); } callAdblock(1049548,160,600); –>

<!–

Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman

–>

Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman Prof. Dr. Murat Ferman

<!–

TEST1

Prof. Dr. Murat Ferman

Cnnturk.com yazarı

–>

<!–

–>

Yeni yılın ilk haftasında TÜİK tarafından açıklanan 1,18 düzeyindeki Aralık TÜFE’si ile 2022 manşet enflasyonu; 64,27 rakamına bağlanmış oldu. Bilinen “manşet etkisi” nin, tüm beklentileri aşan; bir ayda yirmi puanlık kuvvetli bir düşürücü etki ile ortaya çıktığı; böylece daha önce belirlenmiş olan OVP(Orta Vadeli Plan) hedefinin -0,1 lik bir sapma ile- tam olarak tutturulduğu görülüyor.

<!–

Yeni yılın ilk haftasında TÜİK tarafından açıklanan 1,18 düzeyindeki Aralık TÜFE’si ile 2022 manşet enflasyonu; 64,27 rakamına bağlanmış oldu. Bilinen “manşet etkisi” nin, tüm beklentileri aşan; bir ayda yirmi puanlık kuvvetli bir düşürücü etki ile ortaya çıktığı; böylece daha önce belirlenmiş olan OVP(Orta Vadeli Plan) hedefinin -0,1 lik bir sapma ile- tam olarak tutturulduğu görülüyor.

–>

Manşet enflasyonun; piyasa beklentisi olan 2,61 düzeyinin altında kalarak aylık bazda son onaltı ayın en düşük düzeyine indiği; arz enflasyonu cephesini temsil eden ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) oranı bakımından yaşanan 0,24’ lük azalış ile üç yıl sonra ilk kez gerileme yaşandığı anlaşılıyor. Üretici fiyatlarının, matematiksel planda üçlü hanelerden kurtulması; gerilemiş olması olumlu bir gelişmedir ve 2020 Mayıs ayından bu yana ilk kez yıllık bir düşüşe işaret etmektedir.

Endeks matematiğinin doğal bir bileşeni olarak Baz Etkisi’ nin Aralık için hesaplanan aşağıya çekici- düşürücü stok değeri % 14’ e ulaşmaz iken, bu etki’nin % 50 fazlası ile gerçekleşmiş; 20 puana ulaşmış bulunmasından hareketle, alt kırımlara bakmakta fayda vardır:

Temel ürünler’deki -7; enerji’de -3,5 ve hizmetler’ deki -2,5 puanlık ortalama hareketin yanısıra, gıda grubunda -6 puanı aşan düşüşler üzerinden hesaplanma yapılmıştır. TÜİK’ in bu yaklaşımında, başta gıda kalemi olmak üzere, kira ve otomobil kalemlerinde, diğer kurumsal hesaplamalara göre (mesela, İ.T.O. gıda +3,5 üzeri; Türk-İş mutfak ise +4,5 çıkmış) önemli farklılık sergilenmektedir. Nitekim, İ.T.O. ve Türk-İş gıda yıllık manşeti 97 civarında iken, TÜİK toplam rakamı; 77’ nin altında kalmıştır. Ayrıca, gene gıda kaleminde senelik ÜFE-Gıda 105 puanı aşarken (üretici firmalar bu oranda zam yaparken), market-raf fiyatlarının 77’ nin altında gerçekleştiği gibi tartışmalı bir tablo ortaya çıkmaktadır.

TÜİK hesaplamalarına göre gıda enflasyonu’ nun Aralık ayında 25 puanlık düşüş kaydettiği belirtilmektedir. Ayrıca, münhasıran kira endeks hesaplamalarında, geçerli piyasa fiyatlarını yansıtmayan düzeyler ile ilgili eleştiriler gene gündemde kalmaktadır. Başta aktif memur ve emekli maaşları ile birçok tediyenin belirlenmesinde yasal dayanak alınması bakımından tüm bu TÜİK hesaplamaları önem taşımakta; doğal olarak, farklı değerlendirmelere konu edilebilmektedir.

Aralık ayında, ölçüm için kullanılan 144 Temel Başlık arasında sadece 24 tanesindeki düşüşe karşın tam 111 adedinde artış gerçekleşmiştir. ekonomi aktörlerinin; iş dünyasının “fiyat arttırma konusunda ellerini korkak alıştırmama kararlılığı” nın henüz kırılamadığı anlaşılmaktadır!

Zenginleştirici bir yaklaşımla, bundan sonraki enflasyon seyrini işaret bakımından en önemli gösterge olan Çekirdek Enflasyon endekslerine de bakmakta fayda vardır. B ve C klasmanı çekirdek enflasyon rakamlarında görülen gerilemeye karşın, sırasıyla 1,54 ve 1,94 düzeyleri ile, her ikisi de, aylık 1,18’ lik TÜFE manşet rakamının üzerinde kalmaktadır. Bu durum, önümüzdeki dört ayda geçerli olacak baz etkisine karşın enflasyonda “katılık olgusu” nun ortaya çıkacağına/devam edebileceğine işaret etmektedir. “Katılık ile kaim/yapışkan yüksek enflasyon”, bilindiği üzere özellikli bir durumu temsil eder ve mücadele strateji ile uygulamaları bakımından da buna göre vaziyet edilmesi gerekir!

Mayıs ayı dahil olmak üzere aşağıya çekici-düşürücü aritmetiği devrede kalacak Baz Etkisi temelinde ortaya çıkan “görece düzelme iklimi”, yapısal ve kalıcı tedbirler ile değerlendirilmeli; boşa geçirilme riskine karşı tedbirli olunmalıdır. Özetle, seçim öncesi ekonominin “sıkılaştırma dostu olmayan” atmosferine rağmen enflasyon karşıtı politika ve duruşlardan taviz verilmemelidir. Enflasyon ile mücadele kulvarının, uzun vadeli ve zahmetli bir seyahat ile aşılabileceği ve zorluklara katlanma söz konusu olduğunda, yolcuların tamamına iş düştüğü unutulmamalıdır.

Dış ticaret dinamiklerimiz..

Ekonomik gelişmeler, istatistik ilke ve uygulamaları temelinde gerçekleştirilen gösterge ile endeksler üzerinden izlenmekte; ileriye yönelik değerlendirmeler de bu çerçevede ortaya konulmaktadır. Söz konusu uğraşta temel alınan zaman aralığı ise, ağırlıklı olarak “bir sene” ve/veya “bir çeyrek(üç ay)” formunda karşımıza çıkmaktadır. Geride kalan 2022’ ye ilişkin Aralık ayı dış ticaret istatistiklerinin paylaşılması ile birlikte tüm senelik görünümün ortaya çıktığı bugünlerde, arka plan analizi yapmanın zamanıdır:

Devamını Oku 05.02.2023

Küresel ekonomi ve Hindistan..

İlk ayını tamamlamak üzere olduğumuz 2023’ün, küresel planda; “büyüme dostu olmayan” bir dönem niteliği taşıyacağı öngörüsü, yeni çalışmalarla destek kazanmayı sürdürüyor. Dünyanın en büyüğü ABD ekonomisinin dahi ancak, %0,5 düzeyinde performans göstereceği; resesyon/stagflasyon tehditlerinin gündemde kalacağı çetin bir küresel iklim bizleri bekliyor. Bu sıkıntılı gidişatta, geçmişte küresel büyümede lokomotif rol oynayan “Çin’in görece 2023 performansı ile kritik role sahip olacağı” iddiası ortaya atılıyor. Aynı kulvarda yakından takip ve değerlendirme hakkımız saklı kalmak üzere, Çin temelli değerlendirmeler tarafından gölgede bırakılmaması gereken önemli bir başka faktöre; Hindistan’ın ekonomik potansiyel ve performansına dikkatleri çekmek istiyoruz:

Devamını Oku 29.01.2023

Mega-Tehditler ve “Parçalanmış Dünya”..

Geçtiğimiz gün sona eren 53. Davos Zirvesi’nin ana teması; “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” sloganı, belki de güncel durumu en iyi özetleyen bir ifade ve tespit olarak kayıtlara geçti. Zira, dünya, Pandemi sonrası beklenen Normalleşme Süreci’nin; beklenmeyen “Poli-kriz” (çoklu krizler) ile berbat edildiği, eşitsizlik ile kırılmaların derinleştiği bir iklim ve vasatta yoluna devam ediyor!.

Devamını Oku 22.01.2023

<!—->

{$ item.Title $}

{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ photo.Metadata.Title $}

<!–

–>

{$ photo.Metadata.Title $}

<!—->

0%Ana Sayfaya Yönleniyorsunuz…

Demirören Tv Holding A.Ş. – CNN ™ CNN Inc. A WarnerMedia Company.
All Rights Reserved.

LG

MD

SM

XS

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu