YAZARLAR

Çikolata kisti asla yalnız yürümez

Çikolata kisti asla yalnız yürümez

Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

Çikolata kistleri gerek filmlerde gördüğümüz karakterlerden gerekse sosyal medyanın katkısı ile nihayet çok konuşulmaya başlandı. Nihayet diyorum çünkü Türkiye’de yapılan araştırmalar neredeyse 3 milyon kadını etkilediğini gösteriyor (https://endoturkiye.org/). Bu kisteler yumurtalıkta oluşan içi eski kanla dolmuş çoğu zaman ağrı yapan kistler ancak hastaların büyük çoğunluğunda yanında diğer organların da etkilendiğini onlarda da kistelr oluştuğunu görüyoruz. Bu şekilde neredeyse tüm vücudu etkileyebilen ve genetik geçişli olan bu hastalığın tıbbi adı ise ‘endometriozis’. Bu nedenle ameliyat teknikleri çok kıymetli.

Endometriozis ameliyatları artık günümüzde kapalı ameliyatlar şeklinde yapılıyor. Çok nadiren de olsa başka sebeplerden dolayı ameliyat olması gereken hastalarda açık cerrahilere başvurabiliniyor. Ama onun dışındaki hastaların yüzde doksanında kapalı ameliyatla cerrahi yapılıyor.

Endometriozis cerrahisi yumurtalıklarınızdaki çikolata kistlerini çıkarmak niyetiyle planlanmış olabilir. Ama belirrtiğim gibi iş genellikle orada kalmaz. Çünkü endometriozis sistemik bir hastalıktır ve yumurtalıktaki kiste eşlik eden başka endometriozis rahatsızlıkları karın içerisinde büyük bir ihtamalle olacaktır. Bu yüzden endometriozis cerrahisine başladığımızda tüm karın içerisindeki organlara ayrıntılı olarak bakılır.

Karın içerisinde endometriozis şüphesi olan her yerden biyopsi alınır ve endometriozis şüphesi olan ya da muayene sırasında endometriozis olduğundan ciddi anlamda şüphelenilen, jinekologların nodül dediği lezyonları olan hastaların bu lezyonları çıkartılır. Bu anlamda yapılan ameliyat, bağırsak cerrahisi, idrar torbası cerrahisi, karın zarı cerrahisi hatta diyafram denilen solunum kası cerrahisini dahi içerebilir.

Sonrasında ise hastalığın tekrar etmesinin engellenmesi için kişiye özel hazırlanmış bir tedavi planı uygulanır.

Eğer ki çikolata kisti tanısı aldıysanız düzenli kontrol yaptırmayı ihmal etmeyin. Çünkü çikolata kisti asla yalnız yürümez.

Menopoz demek cinselliğe de DUR demek midir?

Menopoz, yumurtalık hormonlarınız artık salınmamaya başladığında ortaya çıkan durumdur. Adetlerin durması ise bunun sadece görünen kısmıdır. Kan kaybının artık ortadan kalkıyor olması her ne kadar vücudunuza iyi gelecek olsa da perde arkasında oynanan film hormonların azalmasının vücutta yaptığı etkilerdir. Kalp sağlığı, kemik sağlığı derken ihmal edilen bir konu da cinselliktir.

Devamını Oku 23.01.2023

İshal, kabızlık, karın şişliği derken altından endometriosis hastalığı çıkabilir

Endometriozisli kadınlarda sindirim sistemi sorunları jinekloljik problemlerden sonra en sık görülen sorundur. Bu gerek Dünya’da gerekse Türkiye’de yapılan çalışmalarda bu şekilde belirlenmiştir.

Devamını Oku 09.01.2023

Adenomyozis nedir, gebeliği engeller mi?

Daha önceki yazılarda endometriozis (https://endoturkiye.org/) yani namı değer çikolata kisti hastalığından bahsetmiştim. Eğer adet kanamalarınız 7-8 günden fazla sürüyor, günde 5-6 pedden fazla değiştiriyor ya da gebe kalmakta zorlanıyorsanız bir de bugünkü konumuza dikkat etmenizi öneririm. Konumuz adenomyozis yani endometriozisin kötü kız kardeşi.

Devamını Oku 26.12.2022

{$ item.Title $}

{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ photo.Metadata.Title $}

{$ photo.Metadata.Title $}

0%Ana Sayfaya Yönleniyorsunuz…

Demirören Tv Holding A.Ş. – CNN ™ CNN Inc. A WarnerMedia Company.
All Rights Reserved.

LG

MD

SM

XS

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu