YAZARLAR

Artan Kuraklık Tarımı Vurmaya Devam Ediyor

Kurak ve az yağışlı geçen yaz aylarının ardından tarımsal üretimde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye’nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri olan Niğde’de elma üretimi bu yıl geçen yıla göre daha düşük bekleniyor.

Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada geçen yıl 552 bin ton elma üretildiğini bu yıl ise 370 bin ton ürün beklediklerini ifade etti. Kaplan, elmaların çiçek açtığı bahar aylarında da sıcaklığın 31,8 derece olduğunu ve sıcak esen rüzgarların ağaçları yaktığının altını çizdi.

Öte yandan kuraklık Trakya’da da ayçiçek üretiminde kalite kaybına sebep oldu. Ayçiçek tarımının yapıldığı alanlarda verim 70 kilogramın altına düştü.

Konuyla ilgili olarak İhlas Haber Ajansı’na konuşan Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, ayçiçeği ektikten sonra neredeyse hiç yağış almadıklarını belirtti. Şaylan “Kötü bir sezon geçirdik. Toprağın durumuna göre bazı bölgelerde üretici arkadaşlar biçmedi. Erken ekim yapanlar 130-140 kilogramlara çıktı dönümünde” diye konuştu.

Kuraklığın vurduğu bir başka yerlerden biri Denizli oldu. Denizli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Akbaş Barajı’nda su seviyesi kritik kodun altına düştüğü için içme suyu alımı durduruldu. Baraj 400 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılamaktaydı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu