SON DAKİKA

Apple, gelişmiş Siri’yi duyurmaya hazırlanıyor

Apple, gelişmiş Siri’yi duyurmaya hazırlanıyor
expand

KAYNAKDonanım Günlüğü

Apple kısa süre önce yeni bir patent yayınladı. İletişim Oturumunda Sanal Asistan isimli patentte Siri ‘nin grup mesajlaşmalarına eklenebileceği açıklanıyor. Böylece Siri grup sohbetindeki kullanıcılara yol tarifi, hava durumu veya başka konularda bilgi verebilecek. Tüm bu işlemleri herhangi bir harici uygulamaya gerek kalmadan mesajlaşma uygulaması içinde gerçekleştirecek. Patentte geçen yeni özelliğin iOS’a ne zaman geleceği ya da sadece iMessage’ta çalışıp çalışmayacağı belli değil. Her ne kadar patentler yeni özellikler, yeni cihazlar hakkında bilgi veren önemli kaynaklar olsa da, patent içeriği hemen hayata geçmiyor hatta bazen kağıt üstünde bile kalabiliyor.

Apple en yeni işletim sistemlerini tanıtmak için son hazırlıklarını yapıyor. iOS 18, iPadOS 18, macOS 15 işletim sistemlerinin cihaz üzerinde ve bulut tabanlı olarak çalışan yapay zeka özellikleri içermesi bekleniyor. İşlem gücü az olan özellikler cihazda yapılırken, daha karışık ve zorlu işlemler bulut sunucuları üzerinden gerçekleşecek. The Information’ın raporuna göre Apple sunucu işlemcilerinde Secure Enclave kullanmayı planlıyor. Secure Enclave, güvenli bölge ya da izole alan olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Özetle Apple cihazlarda kullanıcı verilerini korumak için geliştirilmiş güvenlik teknolojisidir. The Information, Cupertino’lu firmanın sunucularda Secure Enclave kullanarak işlenen verileri daha geniş sistemler veya Apple tarafından görülmeyecek şekilde izole etmek istediğini belirtti.

Raporda Apple’ın gizli veri yaklaşımının güçlü korumalar sağlayacağı vurgulanıyor. Apple yapay zekayla ilgili verilerin işlenmesini bulutta gerçekleştirebilecek ve veri ihlali durumunda bile bilgisayar korsanlarının verilere erişmesi son derece zor hale gelecek. Ayrıca rapor Apple’ın böylece hükümet veya kolluk kuvvetinin talebi durumunda sunuculardaki kişisel verileri teslim etme yükünün de azalacağını ifade ediyor.

iOS 18 ve diğer yeni işletim sistemleriyle ilgili tüm detayları ise WWDC 2024’te öğreneceğiz. Türkçe adıyla Dünya Geliştiriciler Konferansı olan WWDC etkinliği 10 Haziran Pazartesi günü TSİ 20:00’da başlayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu