YAZARLAR

Yapay Zeka ile Startup Yatırımlarında Yeni Dönem

Hem global olarak FoundersLair, Novable, Kaiku gibi hem de kurucuları Türk olan girişimlerinden Bounce Watch gibi platformlar bu alanın yeni oyuncuları. Peki yapay zeka yardımıyla, yatırımcıların daha iyi kararlar almasında ne gibi faydalar sunuluyor;

Yapay zeka sistemleri, bir yatırımcının kriterlerine uygun girişimleri belirlemek için büyük miktarda veriyi tarayabiliyorlar. Bu araçlar, web sitelerinden, sosyal medyadan ve diğer kamusal kaynaklardan bilgi çekerek milyonlarca şirketi izleyebiliyor. Böylece bireysel yatırımcılar, VC ya da melek yatırımcı organizasyonları için girişim keşfi kolaylaşmış oluyor.

Algoritmik Eşleşme

Makine öğrenimi algoritmaları, bir yatırımcının tercihlerine ve geçmiş etkileşimlerine dayalı olarak girişim önerilerini kişiselleştirebiliyor. Tabii bunun yanında girişimlerin performansının takip edilmesi de önemli. Platformların performans takibi, önemli gelişmeler veya potansiyel sorunlar hakkında uyarılar sağlayabiliyor.

Bazı gelişmiş yapay zeka modelleri, çeşitli veri noktalarına ve modellerine dayalı olarak girişimlerin başarı potansiyelini de tahmin etmeyi amaçlıyor. Bu noktada yine tecrübeye dayalı insan muhakemesinin de önemi ve ikisi arasındaki denge önem kazanıyor.

Bounce Watch Kurucu Ortakları Cem Ötkün ve Sedat Yusuf Ergüneş’in Görüşleri

Bounce Watch yapay zeka teknolojisini kullanarak yatırım dünyasında veriye dayalı yatırım kararlarının alınabileceği bir platform. Bu konuda onların görüşlerini sordum. Kurucu ortaklar Cem Ötkün ve Sedat Yusuf Ergüneş, yapay zeka destekli platformlarının 330,000’den fazla girişimi ve 44,000’den fazla yatırımcıyı izleyen sağlam bir veri tabanı oluşturduğunu belirttiler. Bu yolla, startup performansı hakkında eyleme geçirilebilir içgörüler sunuyor ve yatırımcıların scouting süreçlerini optimize etmelerine de yardımcı oluyorlar.

Bounce Watch, gerçek zamanlı startup performans takibi yaparak, girişimlerin performansını anlık olarak izliyor. Yatırımcıların belirlediği kriterlere göre otomatik olarak girişimleri tarıyor ve takibe alıyor. Yatırımcıların ilgi alanlarına göre, kişiselleştirilmiş endüstri haberleri ve uyarılar da sunuyor. Hedeflerinin ise yıl sonuna kadar 4 milyon girişim verisine ulaşmak olduğunu söylediler. Öncelikli olarak Avrupa’daki ve Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlardaki girişimlere yatırım yapmak isteyen Girişim Sermayesi

Fonları’nı hedefliyorlar. Yapay zeka teknolojisinin ileriki yıllarda girişim ve yatırımcı ilişkilerini daha kolaylaştırıcı bir rol oynacağını düşünüyorlar. Yapay zeka entegrasyonlarıyla ilgili tekrarlanan noktalardan birisi, insan karar verme süreciyle birlikte kullanılmasına dikkat edilmesi ve buna ben de son derece katılıyorum. Özellikle erken aşama yatırımlarda, kuruculara olan güvenle yapılan yatırımlar ön plana çıkar ve bu nedenle toplantılar düzenlemek ve kişiler arası becerileri ölçmek halen değerli olmaya devam eder.

HBR tarafından yapılan ankette, risk sermayesi şirketlerinin %95’i, girişim kurucularını yatırım almalarını etkileyen faktörler arasında önemli bir faktör olarak gösteriyor. Yapay zeka, fonların ihtiyacı olan verileri verimli ve etkili bir şekilde sıralanmasına daha hızlı olanak tanıyorken, karar alma mekanizmalarımızda oldukça etkili olan sezgiyi halen dış kaynak olarak kullanamıyor. Bununla ilgili Harari’nin “21.Yüzyıl için 21 ders” adlı kitabında makine öğrenmesi ve insan sezgileri arasındaki ilişkiyi uzman görüşlerle anlatımını okumanızı tavsiye edebilirim.

Diğer Yapay Zeka Destekli Platformlar

Novable

● Otomatik Girişim Keşfi: Yatırımcıların belirlediği kriterlere uygun girişimleri otomatik olarak tarıyor ve öneriyor.

FoundersLair

● Verimli Tarama ve Değerlendirme: Girişim başvurularını ve verilerini hızlı bir şekilde analiz ederek yatırımcılara ilk taramada zaman kazandırmayı hedefliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu