SON DAKİKA

Son 4 ayda Türkiye’ye 2,8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım

Son 4 ayda Türkiyeye 2,8 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım
expand

Bu bültende yer alan bilgilere göre, Nisan ayında Türkiye‘ye 1 milyar 278 milyon dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi. Bu, yılın ilk dört ayında kaydedilen en yüksek aylık yatırım miktarı oldu. Nisan ayındaki yatırımın 477 milyon doları yatırım sermayesi olarak gerçekleşirken, 452 milyon dolarını yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışları ve 353 milyon dolarını borçlanma araçları oluşturdu. Aynı ayda 4 milyon dolarlık yatırım tasfiye edildi.

Nisan ayında gerçekleşen 477 milyon dolarlık yatırım sermayesi girişlerinde, 262 milyon dolarlık yatırım girişi ile toptan ve perakende ticaret sektörü yüzde 55’lik payla öne çıktı. Aynı dönemde, bilgi ve iletişim sektörü yatırımların yüzde 12’sini çekti. Bilgisayarların, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı yüzde 5, ulaşım araçları imalatı ise yüzde 4 oranında yatırım aldı.

Nisan ayında Türkiye’ye en fazla doğrudan uluslararası yatırım yapan ülke, 134 milyon dolar ve yüzde 28 payla Birleşik Krallık oldu. ABD ise yüzde 21’lik payla ikinci sırada yer aldı. Yılın ilk dört ayı değerlendirildiğinde, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri toplam yatırımlardan yüzde 49 pay alırken, Amerika kıtasının payı yüzde 21 oldu.

Yılın ilk dört ayında toplam uluslararası doğrudan yatırım miktarı 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 29’luk bir düşüş yaşanırken, 2002’den itibaren Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin toplam değeri 266 milyar doları aştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu