SON DAKİKA

Mary Quant’ı uğurlarken

Mary Quant’ı uğurlarken <!– window.Criteo = window.Criteo || {}; window.Criteo.events = window.Criteo.events || []; –> <!—-> <!—->

<!– function callAdblock(zoneid,width,height){ var el = document.getElementById(‘crt-‘+zoneid); el.style.width=width+”px”;el.style.height=height+”px”; Criteo.events.push(function(){Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({‘zoneid’: zoneid, ‘containerid’: ‘crt-‘+zoneid});}); window.addEventListener(“message”, function (e){ if(e.origin == (location.protocol==’https:’?’https://’:’http://’) + ‘cas.criteo.com’ && e.data == ‘passback-‘+zoneid) document.getElementById(‘crt-‘+zoneid).style.display = “none”; else return; }, false); } callAdblock(1049548,160,600); –>

<!–

–>

Yeni nesil Mary Quant’ı tanımaz. Hatta bir önceki neslinde pek tanıdığını sanmıyorum. Oysa her iki nesil de onun özellikle kadınlara armağanı mini eteği giyerken bunu, geçenlerde 93 yaşında hayatını kaybeden İngiliz modacı MQ’ya borçlu olabileceklerini akıllarından geçirebileceklerinden emin değilim.

<!–

Yeni nesil Mary Quant’ı tanımaz. Hatta bir önceki neslinde pek tanıdığını sanmıyorum. Oysa her iki nesil de onun özellikle kadınlara armağanı mini eteği giyerken bunu, geçenlerde 93 yaşında hayatını kaybeden İngiliz modacı MQ’ya borçlu olabileceklerini akıllarından geçirebileceklerinden emin değilim.

–>

Altmışlı yılların başında İtalya’da bir Amerikan okulunda okuyordum. O dönemde dindar ve koyu Katolik İtalya inanılmaz tutucuydu. MQ’nun, kimine göre kumaştan tasarruf, mini etek modasını yarattığında ilk tepki Vatikan’dan geldi. Haliyle mini etek bir tabu oluşturdu. Oysa aynı günlerde Amerikan okulundaki çoğu Amerikalı neredeyse bütün yabancı kız öğrenciler yeni modaya uydu. Ne oldu biliyor musunuz? Yakışıklı genç İtalyan delikanlıları okulumuzun kapısında adeta kamp kurdu. Koro halinde ‘Ooooo’lar, melodik ıslıklar, tempo halinde ‘Yaşayın’ sesleri.

Aslında bu belki Mary Quant’ın kadın giyimine getirdiği aranan ve beklenen bir özgürlüktü. Sadece mini etek değil İngiliz stilist daha da ileriye giderek kolsuz kazaklar, elbiseler, taytlar, PVC yağmurluklar Londra’nın pahalı butiklerinin yer aldığı Kings Road’daki ‘Bazaar’ mağazasının vitrinini süsledi ve gençlik adeta çıldırdı. MQ’ın bu başarısı tüm dünyayı sararken bir hamle daha yaptı. Bu kez kadınlara, yarattığı ‘Swinging Sixties’ trendiyle mini eteğe kardeş kısa seksi şortları tasarladı.

Mary Quant defilelerinde sonradan çok üne kavuşan sıska top model Twiggy’yi podyuma çıkarttı. Uzun bacaklı İngiltere’nin ilk top modeli ‘Bırakın bacaklarınız özgürlüğe kavuşsun’ sloganıyla yeni bir çığır açtı. İngiliz tasarımcı ve Twiggy yıllarca omuz omuza çalıştılar.

Twiggy gerçek adıyla Lesley Lawson bugünkü top modellere göre kısa bile sayılırdı. Ama çırpı bacaklarıyla mini eteğe bir farkındalık yaratıyordu. 1.68 metre boyundaydı ama bacakları uzundu. Mini eteği iyi kaldırıyordu. İlk podyuma çıktığında moda eleştirmenleri kendisine ‘tahta kurusu’ lakabını taktılar. Sadece 38 kiloydu. MQ yıllar önce bir röportajında ‘Twiggy olmasaydı mini etek bu kadar benimsenmezdi. Onun payı çok büyük’ itirafında bulunmuştu.

Mary Quant hep çalıştı, hep yarattı. Yarattıkça büyüdü. Britanya İmparatorluk Nişanı ile çok erken ödüllendirildi. ‘The Beatles’ topluluğunun üyelerine tasarımlar çizdi. Böylece erkek giyiminin de kapısını açtı.

Aklımda kalan yorumlarından bir tanesi de ‘Moda, ev dışında ki hayatta rekabet etmek için kesin bir araçtır’ oldu.Moda devrimcisini uğurlarken ben tekrar 60’lı yıllara gittim. O mini etek tasarımı 60 yıldır hiç demode olmadı yani moda dışına itilmedi. Tam tersi giderek kadınların minimalist yaşam tarzı haline geldi. Toprağın bol olsun MQ.

Soluk yüzlü kovboyun sinemaya vedası

Evimize yakın ‘Eurcine’ sinemasından çıktığımda hala filmin ve özellikle müziğinin etkisindeydim. Spaghetti Western türünü yaratan Sergio Leone’nin ilk eseriydi ‘Bir Avuç Dolar İçin’ ve arkasında ‘Bir Kaç Dolar İçin’ son olarak ta üçlemeyi ‘İyi, Kötü, Çirkin’ tamamlayacaktı. Western filmlerinin göz bebeği John Wayne bile ‘Kim bu soluk yüzlü, buz bakışlı adam?’ diye yapımcılara sormuştu.

Devamını Oku 15.04.2023

Singapur yasakları

Ünlü ‘Forbes’ ekonomi dergisi dünyanın en zengin 10 kentini açıkladı. Buna göre New York 101 milyarderle toplamda 616.8 milyar dolarla ilk sırayı aldı. En zengin iş insanı ise 94.5 milyar dolar ile Michael Bloomberg olarak gösterildi. İkinci sırada Hong Kong, üçüncü sırada ise Pekin bulunuyor.

Devamını Oku 12.04.2023

‘Cinsellik Tanrı’nın muhteşem bir armağanıdır’

Hristiyan alemi için bugün Paskalya Bayramı. Hazreti İsa’nın çarmıha gerilişinden sonra dirilişi kutlanıyor. Buna Paskalya veya Diriliş Bayramı deniyor. Noel’den sonra ikinci önemli dini bayram.

Devamını Oku 09.04.2023

<!—->

{$ item.Title $}

{$ item.Title $} © {$ item.Files[0].Sources[0] $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ item.Title $}

{$ photo.Metadata.Title $}

<!–

–>

{$ photo.Metadata.Title $}

<!—->

0%Ana Sayfaya Yönleniyorsunuz…

Demirören Tv Holding A.Ş. – CNN ™ CNN Inc. A WarnerMedia Company.
All Rights Reserved.

LG

MD

SM

XS

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu