YAŞAM

Kumaş Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Kumaş Çeşitleri…

Kumaş Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Kumaş Çeşitleri...
expand

Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Kumaşlar sınırsız çeşide sahiptir. Bunun yanında her bir kumaşın farklı özellikleri bulunur. Kumaş üretiminde kullanılacak olan ürünler de kumaş seçiminde büyük rol oynar. Kumaşların kendine özgü çeşitli özellikleri bulunur. Bunun yanında özelliklerine bağlı olarak kullanıldıkları alanlar da değişiklik gösterir.

Tasarlanacak ürünlere göre içinde kullanılacak malzemeler de değişiklik gösterir. Yünlü, angora, keten, ipek, kaşmir, pamuklu, polyester, lateks, naylon gibi farklı kumaş türleri vardır. Dokuma tiplerine bağlı olarak kumaş tipleri;

Balıksırtı

Etamin

Bez ayağı

Kanvas

Gabardin

Kırık dimi

Panama

Rips

Risptab

Dimi

Saten

Roplin

Kord olarak isimlendirilir.

En Çok Bilinen Kumaş Çeşitleri

Kaşmir, keçi yününden elde edilen bir kumaştır. Yumuşaklık hissi ve ipeksi dokusu ile son derece değerli olan kumaşlardan biridir. Bu kumaş yaz ve kış aylarında rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle kış aylarında sıcak tutma özelliği ile sıklıkla tercih edilir.

Krep kumaş, çoğunlukla takımlar, elbiseler, bluzlar, pantolonlar gibi kıyafetlerin yapımında kullanılır. Hafif olması nedeniyle özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Krep kumaşlar gösterişli, şık ve kaliteli görünümleri ile dikkat çekerler.

Pamuk, doğal bitkisel bir elyaf çeşididir. Pamuk bitkisinin kozaları kullanılarak üretilir. Nefes alan bir yapısı olduğundan teri emme özelliği bulunur. Bu nedenle yaz ve kış aylarında rahatlıkla tercih edilebilir. Esnek bir yapısı vardır ve dayanıklı olmasının nedeni yapısında elyaf bulundurmasıdır

Dimi, saten ve düz örgülerle beraber 3 ana tekstil örgülerden biridir. Yüksek bir iplik yapısı bulunur. Bu özelliği sayesinde kumaş opak, kalın ve dayanıklıdır. Jersey kumaş, orijinal yünden elde edilir. Yumuşak ve esnek bir görünümü vardır. Çoğunlukla abiye, astar ve forma yapımında kullanılır. Bunun haricinde çeşitli kumaş türleri ile birlikte kullanılabilir.

Keten, keten bitkisinden elde edilen hafif ve güçlü bir kumaştır. Oldukça dayanıklıdır ve bunun yanında doğal elyaf özelliği bulunur. Nem emici özellikleri pamuktan çok daha yüksektir. Bu nedenle daha sağlam ve parlak bir yapısı vardır. Peçete, perde, çarşaf, bez, giysi ve koltuk kılıfı yapımında kullanılır.

Müslin kumaş, yumuşak yapısı ve doğallığı ile dikkat çeker. Bu özellikleri nedeniyle bebek battaniyesi, bebek kundağı, ağız peçetesi olarak sıklıkla kullanılır. Pamuklu yapıda olduğu için bebeklerin ciltlerine zararı yoktur. Bebekler bu kumaştan yapılan kundaklar içerisinde kendilerini güvende hissederler.

İpek kumaş, ipek böceğinin yuva ve koza malzemesi olarak ürettiği doğal elyaftan elde edilir. Yumuşak ve parlak yapıda olması ile dikkat çeker. Çoğunlukla yatak takımları, resmi kıyafetler ve döşemeler için kullanılır. Saten kumaşlar düz dokuma parlak ve yumuşak bir yüzeye sahiptir. Bunun yanında mat yüzeyi olan saten kumaşlar da bulunur.

Süet kumaşlar hayvan derisinin alt bölümünden yapılır. Bu kumaşların yumuşak bir yüzeyi bulunur. İnce yapısı ile oldukça esnektir. Bu kumaşlar çanta, kemer, ceket, ayakkabı yapımında kullanılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu