HABERLER

İtalya’nın meşhur Pisa Kulesi’nin eğik olmasının nedeni bakın neymiş…

İtalya’nın simgelerinden olan Pisa Kulesi her yıl binlerce turistin uğrak noktası halindedir. Dünyanın dört bir yanında bu denli ziyaretçilerin ilgi odağı halinde olan yapının neden eğik olduğu ise oldukça merak edilen bir sorudur. Bakın bu yapının eğik olmasının sebebi neymiş…

İtalya’nın meşhur Pisa Kulesi’nin eğik olmasının nedeni bakın neymiş…

ensonhaber.com

İtalya’nın Pisa şehrinde yer alan ve eğik yapısıyla unutulmaz yapılar arasında yer alan Pisa Kulesi her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapar.

Eğik yapısı nedeniyle gidenlerin elleriyle tutuyormuş gibi yaptıkları o ikonik pozun ana unsuru olan bu yapı nasıl olmuşta eğik yapılmayı başarılmıştır.

Çoğu kişinin bilerek yapıldığı düşünülen bu eğim aslında orijinal mimarların istediği bir sebepten dolayı değilmiş. Bakın Pisa Kulesi neden eğikmiş…

Pisa Kulesi eğik çünkü…

İtalya’nın en tanınmış yapılarından olan ve 1173 yılında inşasına başlanmasıyla Pisa Kulesi’nin eğik olma hikayesi de başlıyor. Beyaz mermer çan kulesinin üç katı tamamlandığında, kule zeminindeki yoğun kil, kum ve kabuk karışımı nedeniyle eğilmeye başladı.

Ardından Pisa ile Ceneviz arasında savaş çıktı ve inşaat yaklaşık bir yüzyıl boyunca durdu. Bu duraklama sırasında, kulenin temellerinin daha fazla oturmasına ve eğimin öyle kalmasına neden oldu.

Yeniden inşaatına başlanan kulenin zeminde oluşan bu yamukluk kısa kenara ek taşlar konularak çözülmeye çalışılsa da ne yazık ki başarılı olunamadı. Aksine kısa tarafa eklenen bu ağırlık yapının daha çok eğilmesine neden oldu.

1370 yılında tamamlanmasının ardından eğim altı yüzyıl boyunca yavaş ancak belirgin bir şekilde artmaya devam etti.

Farklı zamanlarda yapılan çeşitli güçlendirme çabalarına rağmen, kule her yıl yaklaşık 0.0012 metre batmaya devam etti ve 1990 yılına gelindiğinde 5.5 derece eğilmişti. Aynı yıl anıt, ziyaretçilere kapatıldı ve mühendisler stabilizasyon çalışmaları başlattı.

2001 yılına kadar kapalı kalan kule tekrar ziyarete açıldığında eğim devam ediyordu ancak 2008 yapılan ölçümlerin ardından kulenin artık hareket etmediği belirlendi.

Yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda ise toplamda 0.48 metrelik bir iyileşme kayıtlara geçti. Bu eğik yapının herhangi bir doğal afet olmadıkça 200 yıl boyunca daha stabil kalacağı da mühendisler tarafından aktarılıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu