SAĞLIK

Fındık Besin Değeri: Fındık Kaç Kalori?

Fındık Besin Değeri: Fındık Kaç Kalori
expand

KAYNAKCnnturk.com

Geleneksel ve halk arasındaki tüketimi ve geleneksel mutfaktaki özellikle de tatlılardaki kullanımı çok yaygındır. Çiğ ya da kavrulmuş olarak satışa sunulan ve kendine özgü bir aroması olan fındık; aynı zamanda besin değerleri bakımından çok yüksek bir içeriğe sahiptir.

Fındık Besin Değeri

Fındığın 100 gramının içinde 628 kalori bulunur. Fındığın 1 porsiyonunda (24 gr) ise, 151 kalori, 1 adedinde (2 gr) 13 kalori vardır. Fındığın 100 gramının içinde 16.7 gram karbonhidrat, 60. 75 gram yağ, 14.95 gram protein, 9.7 gram lif içerir.

Zengin besin değerlerini de içeren ve her gün yeterli miktarda tüketildiği zaman insan sağlığı için çok faydalı olan fındık, ara öğünlerde yenebilecek en lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklarının da başında geliyor. Üstelik kemik sağlığını önemli ölçüde güçlendirmekten bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmeye kadar pek çok faydası vardır.

Fındık Kaç Kalori?

Fındığın bir avucunda yaklaşık olarak 24 grama karşılık gelir ve bu da 3,59 gram protein içerir. Bu gıdanın içinde bulunan en zengin besin çeşidi de doymamış yağdır. Bir avuç fındığın içinde bulunan 14,58 gram doymamış yağ ise, insan vücudunun ihtiyacı olan yağı karşılamak için çok etkilidir.

Bu kuruyemiş çeşidi bol miktarda protein ve doymamış yağ içeriğinin yanında lif ve karbonhidrat bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda iyi bir A, E ve C vitamini, demir ve kalsiyum deposu olan fındığın 24 gramında ise, yaklaşık 151 kalori bulunuyor. Bu nedenle de kalori ve içerdiği yağ miktarı nedeni ile porsiyon kontrolü yaparak tüketmek gerekir.

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Çok lezzetli bir kuru yemiş olmasının yanında sağlıklı bir atıştırmalık olarak da bilinen fındığın içinde bulunan doymamış yağlar kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlayarak kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltıyor. E vitamini bakımından da zengin olan bu besin, başta mesane kanseri olmak üzere pek çok kanser çeşidinin de oluşumunun engellenmeye yardımcı olur.

E vitamini ise, hafızayı güçlendirdiğinden fındık tüketimi de hafızanın daha da güçlenmesini sağlar. Kasların güçlenmesine ve kas hacminin artmasına da katkıda bulunan fındık aynı zamanda güçlü kemikler için de bol miktarda ihtiyacımız olan magnezyum ve kalsiyumu da almamızı sağlar. Cilt sağlığı üzerinde de çok olumlu etkisi olan fındığın içerdiği E vitamini sayesinde vücudu uzun süre dinç kalıyor.

E, C, K ve B6 vitaminleri, potasyum, Omega-3 yağ asitleri, bakır, lif bakımından da oldukça zengindir. Bu bakımdan kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu gibi bu durum kalp rahatsızlıklarına karşı da koruyucu bir görev üstlenir. Aynı zamanda çok yüksek bir antioksidan olup akciğer, kolon, göğüs, prostat kanseri gibi çok sık görülen kanser çeşitlerine yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu