TÜRKİYE

CHP’de Tüzük Kurultayı: Ön Seçim, 3 Dönem Kuralı, Divan Başkanlığı Krizi! | Video

KAYNAKCNN TÜRK

CHP’de tüzük mesaisi, Sivas Kongresi’nin yıldönümünde başladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas’ta yaptığı konuşma ile sembolik olarak kurultayı açtı.

Gözler Ankara’da yapılacak toplantı ve müzakerelere çevrildi. Cuma günü toplanacak kurultayda konuşmaların ardından basına kapalı olarak tüzükte değişecek. Maddelerin müzakereleri ve oylamaları yapılacak.

TARTIŞMALI 3 BAŞLIK VAR;

Parti içi muhalefet milletvekilliği ve belediye başkanlığı adaylığı için hakim gözetiminde ön seçim isterken, Genel Merkez ise kadın ve gençlerin kendilerine yer bulamayacakları gerekçesi ile örgüt denetiminde ön seçimde kararlı görünüyor.

Tüzük toplantısında, tartışmalı maddelerden olan 3 dönem kuralına ara formül bulundu. 3 dönem kuralı, 27. dönemden itibaren uygulanacak. Yani hem 2018, hem 2023’te seçildiyse 2028’de de seçilebilecek. Erken seçim olması durumunda 2 yıl 8 ayı doldurmazsa sayılmayacak.

Genel Merkez’e vekil belirlemede tanınan kontenjanının düşürülmesi de yine talepler arasında yer alıyor.

Bu tartışmalı başlıklarla ilgili ne olacağı merak edilirken, Kurultay Divan Başkanlığı’na İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in getirilmesi de başka bir tartışmayı başlatmıştı. Parti içi muhalefet daha tecrübeli bir ismin başkanlık yapması gerektiğine dikkat çekerek Özgür Çelik ismine karşı çıkmıştı.

Edinilen bilgilere göre, o gelişmelerin ardından Özgür Çelik divan başkanlığı görevini kabul etmedi. Kurultayda Divan Başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek olacak.

CHP tüzük mesaisini tamamladıktan sonra 7-8 Eylül’de program geliştirme çalışmaları kapsamında yuvarlak masa çalışmaları yapılacak. CHP’nin kuruluş yıl dönümü olan 9 Eylül’de ise Pembe Köşk’de ‘CHP Tarihi Sergisi’nin açılışı yapılacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu