YAZARLAR

BİZ KATLEDİYORUZ ONLAR PARLAMENTOYA SOKMAYA ÇALIŞIYOR

Gebze’deki toplu katliam dışında Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna yaşanan hayvan düşmanlığı sonucu öldürülen dört ayaklılar maalesef haber niteliği taşımıyor artık. Çöp konteynerlerinde kedi ve köpek ölüsü görmek hayatımızın bir rutini oldu. Hayvansever kuruluşları kadar toplumu da isyan ettiren Gebze’deki örnek denilen barınakta ki katliam ne ilk ne de son olacaktır. Bu kasıtlı infazlara mutlak bir çare bulunmalıdır.

Biz bu insanlık ayıbını konuşurken İtalyan siyasetçiler evcil hayvanların parlamentoya rahatlıkla girebilmelerini sağlamak için arka arkaya yasa tasarıları hazırlıyorlar. Senato Başkanı Ignazio La Russa ‘Evcil hayvanların artık Senato’ya girebilmesinin zamanıdır’ açıklaması yaptı.

Bilmiyorum Ankara’da CHP Merkez binasında yaşayan ve geçenlerde hayatını kaybeden 20 yaşındaki kedi ‘Şero’ genel kurul toplantılarına giriyor muydu ama İngiliz siyasetçi ve devlet adamı Winston Churchill’in Londra’daki Başbakanlık evi Downing Street’teki Bakanlar Kurulu toplantılarına kedisi ‘Nelson’u baş köşeye oturtmakla ün salmıştı. Keza ABD eski Başkanları’ndan Bill Clinton Beyaz Saray’ın Oval Odası’nda yaşayan siyah beyaz kedisi ‘Socks’u yabancı konuklarına tanıştırırdı.

Senato Başkanı İgnazio La Russa’nın evcil hayvanlarla ilgili bu önerisini ‘Dünya Hayvanseverler Günü’nde yapması dikkatleri çekti ve anlamlı bulundu. Daha önce Silvio Berlusconi’nin partisi ‘Forza İtalia’nın kadın milletvekili ve ‘Hayvanları Koruma Birliği’nin Başkanı Michela Vittoria Brambilla 2016’da bir yasa önerisi sunmuş ve köpeği ‘Sogno’ yu Parlamento’ya özel izinle sokmuş ve evcil hayvanların Anayasaya bağlı haklarının korunmasını istemişti. Bir başka kadın senatör Michaela Biancofiore geçtiğimiz yıl evcil hayvan sahibi olan parlamenterlerin meclise ve senatoya getirilmeleri için bir komisyon kurulmasını isteyerek kendilerine bakıcılı özel odalar ayrılmasını tutanaklara geçirtmişti.

Öte yandan eski başbakanlardan Silvio Berlusconi’nide arada bir kaniş köpeği ’Puggy’i parlamentoya sorunsuz soktuğu da hatırlatıldı. Yeşiller adına konuşan Angelo Bonelli ise ‘Öncelikle ormanlarda ve taşralarda yaşanan hayvan katliamlarını önlemeyi bir görev kabul edelim ve sonra bu gibi hayalleri ele alalım’ diyerek grubunun karşı çıktığını gösterdi. Bu arada İtalyan parlamentosuna resmi görevle giren tek hayvan Sivil Savunmaya bağlı görme engelli köpek ‘Marley’ olmuş ve hizmet madalyası ile taltif edilmişti.

Senato Başkanı Ignazio La Russa’nın bu önerisine büyük destek gelirken muhalefet Brezilya eski Cumhurbaşkanları’ndan Jair Bolsanaro’nun köpeği ‘Nelson’un parlamentoya girebilmesi için özel bir yasa çıkartmasını hatırlatarak ‘Sanırız La Russa böyle bir yasayı hazırlamakla meşgul’ iğnelemesi yaptılar. Kuş ve kaplumbağa besleyen parlamenterlerin de Senato Başkanı Ignazio La Russa’ya seslendikleri az önce ajanslara düştü. Roma’daki yeni hayvanat bahçesine hoş geldiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu