SON DAKİKA

Beyin fonksiyonlarını da etkiliyor! Demir eksikliğine dikkat! İşte önlemenin yolu… Demir zengini besinler listesi

Demir içeriği yüksek besinler listemizin ilk sırasında A, B grubu vitaminler, çinko, fosfor ile selenyum zengini et ve et ürünleri yer alıyor. Yumurta, karaciğer, kırmızı et, tavuk, balık eti ve deniz kabukluları gibi proteinler, demir bakımından en zengin besinler. Özellikle deniztarağı, midye, istiridye ve yumurta önemli ölçüde demir içeriyor. Kendinize haftada iki gün kırmızı et, iki gün tavuk eti ve iki gün de balık olacak şekilde bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.

C VİTAMİNİ ÖNEMLİ

Demir içeren besinlerin emilimini artıran etkenlerden biri de C vitaminidir. Bağırsaklarda demirin emilimini hızlandırır. Mesela et yemeklerinin yanına bol limonlu bir salata eklemeniz oldukça yararlı olacaktır. Turunçgiller, kivi, ananas, yeşil yapraklı sebzeler, C vitamini açısından zengindir. Bitkisel gıdalarda da demir bulunur ama emilimi çok azdır. Bu nedenle vejetaryen beslenme tarzı, demir eksikliğinden korunmada bizlere pek yardımcı olmaz. Bitkisel ve hayvansal besinleri birlikte tüketmek ise vücuda demir kazandırmanın en etkili yollarından biridir.

TABAKLARINIZI YEŞİLLENDİRİN

Ispanak, karalahana, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzeler, A ve C vitaminleri yönünden oldukça zengin olmalarının yanı sıra içeriklerinde demir de bulunur. Yemeklerinizin yanına yapacağınız yeşilliklerle dolu ve bol limonlu bir salata, hem sağlıklı hem de demir bakımından zengin bir seçenek olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu