SON DAKİKA

Adana’da ”Atık tesisi” eylemi! Üniversite ve stadyumun ortasında!

KAYNAKCNN TÜRK

Binlerce kişinin yaşadığı, spor yaptığı, eğitim gördüğü bir yerleşim yerinin tam ortasında koca bir atık tesisi var. Peki bu tesis oradayken, yerleşim yerleri neden inşa edildi ya da tesis neden başka bir alana taşınmadı? Sorular çok, cevap arayanlarsa mağdurlar.

Adanada Atık tesisi eylemi Üniversite ve stadyumun ortasında

Adana Sarıçam’daki Gültepe Mahallesi’nde bulunan 1880 dönümlük Sofulu Çöplüğü, 2008’de Büyükşehir Belediyesi tarafından özel bir şirkete 30 yıllığına kiralanarak katı atık bertaraf tesisi’ne dönüştürüldü. O dönem çevresi boş tarlaydı. 2010’da ise imara açıldı. Çöplüğün yakınlarına, yeni Adana Stadyumu, Alparslan Türkeş Üniversitesi, bulvarlar, yollar ve pek çok kamu kurumunun yanı sıra 250 bin kişinin yaşadığı yeni konutlar inşa edildi. Üstelik bu konutlar tesisin 100 metre yakınına kadar geldi. Bu tesise rağmen yapılaşmanın nedeni ise yerel seçimlerde değişen belediye yönetiminin imar politikaları.

Adanada Atık tesisi eylemi Üniversite ve stadyumun ortasında

Bölgedeki yapıların ucuzluğu ve yapılan diğer tesislerle birlikte burası bir yerleşim alanına dönünce zaman içinde katı atık tesisi de bölge halkı için sorun teşkil etmeye başladı. Özellikle koku ve havaya karışan parçacıkların halk sağlığını tehdit ettiği düşünülmeye başlandı.

Adanada Atık tesisi eylemi Üniversite ve stadyumun ortasında

Bertaraf tesisinin kaldırılıp başka bir yere taşınması için çalışma yürüten çevre dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar tesisin karşısında Yörük çadırı kurup eylem yaptı. Ancak bölgeyi 30 yıllığına kiralayan şirketin sözleşmesinin iptali oldukça güç, zira iptal durumunda belediye işletmeye astronomik bir tazminat ödemesi yapmak zorunda.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu