YAZARLAR

Dijital ve Fiziksel Modanın Kesişiminde Teknoloji  

Dijital Modanın Yükselişi 
 
Dijital moda aslında adı üzerinde tamamen sanal ortamda oluşturulan kıyafetler ve aksesuarları kapsıyor. Bu dijital giysiler, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarında, sosyal medya platformlarında ve metaverse evreni içinde kullanılabiliyor. Metaverse özellikle 2021-2022 yıllarında çokça bizi meşgul etmiş ve Metaverse evreninde giyilecek kıyafetlerin özellikle ticareti konusunda da kripto paraların yükselmesi ile de spekülatif satın alımlar ortaya atılmıştı. 

Allied Market Research’in 2023 raporuna göre, dijital moda pazarı 2023 yılında 1.5 milyar dolar değerindeydi ve 2030 yılına kadar yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) %10.2 ile 3.6 milyar dolara ulaşması beklense de, bu büyüme, VR ve AR teknolojilerinde artan bir benimsenme ile gerçekleşebilir ve elbette heyecanı geçen yıl iyice sönen, bu yıl hiç konuşulmayan metaverse, dijital koleksiyonlar ile NFT’lerin popülaritesinin de yeniden yükselmesi gerekiyor.

Dijital moda, tasarımcılara ciddi ve yeni bir gelir kaynağı sunabilirken, çevre bilincine sahip ve teknolojiye aşina olan tüketicilere de hitap edebilir bir potansiyel taşıyor. V.Business topluluğunda yapılan bir anket, 2024 yılına girerken Web3 ve NFT’lerin teknoloji kategorisinin yarattığı heyecan açısından son sırada yer aldığını gösterdi. Onun yerine elbette yapay zeka geldi. Bu sıralar New York’da dünyaca ünlü Moda Haftası sürerken, Eylül ilk haftası da Dijital Moda Haftası gerçekleşti ve tasarımcılar dijital show’larını, sergileriyle birlikte sundular.  
 
3D baskı, giyilebilir teknoloji ve artırılmış gerçeklik gibi yenilikler, bizim moda ile etkileşim biçimlerimizi yeniden düzenlemeye çalışsa da yapılan işler ve etkinlikler halen soyut bir sanat sergisi niteliğinde. Konunun gündeme geldiği alanlarda, tasarımcılar açısından daha elle tutulur faydaları da olduğunun altı çiziliyor. Örneğin, 3D baskı teknolojisi, tasarımcılara daha önce imkansız olan karmaşık ve özelleştirilebilir parçalar yaratma imkanı tanırken, giyilebilir teknolojiler sağlık izleme ve interaktif ekranlar gibi işlevsellikler sunabiliyor.  Geçtiğimiz aylarda üç boyutlu dokuma teknolojisi ve ilkim krizi ile ilgilenen girişim Unspun da 32 milyon dolar yatırım almıştı. AR uygulamaları ise sanal denemeler yapmayı mümkün kılarak online alışveriş deneyimini zenginleştirmeyi ve iade oranlarını düşürmeyi hedeflerken, sürdürülebilirlik konusunu gündeme getiriyor. 
 
Bu yılın moda teknolojisi örnekleri 
 
Hiç süphesiz dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce’in Rönesans turnesinde giydiği Piramid elbise adı verilen kıyafet, dijital ve fiziksel modanın nasıl entegre edilebileceğine dair somut bir örnek teşkil etti. Beyonce’in “Piramit Elbisesi”, Japon moda markası Anrealage tarafından tasarlanmış. Marka oldukça avangart ve ilginç tasarımları ile bilinirken, moda teknolojileri açısından da farklı iş birlikleri yapıyorlar. Piramit Elbise, piramit şeklinde geometrik çizgilere sahip ve asimetrik kesimleri var. Elbise, ışığa bağlı olarak renk değiştiren özel kumaşlar kullanılarak tasarlanmış. Bu özellik, elbiseyi farklı ışıklandırmalarda sürekli olarak değişen tonlarda gösterebiliyor. Merak ediyorsanız sosyal medyada videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Çeşitli dokular ve katmanlar bir araya getirilerek hem görsel hem de dokunsal zenginlik vermişler. Tasarımcı Kunihiko Morinaga, elbiseyi tamamen 3D modelleme teknikleri kullanarak oluşturmuş. Bu yöntem, fiziksel üretim kısıtlamalarından tasarımcıyı özgürleştirmiş. Elbise yine çok çarpıcı bir proje olan SYKY’nin Apple Vision uygulamasında sergileniyor.   
 
SYKY lüks bir moda platformu. SYKY, Apple Vision Pro ile işbirliği yaparak kullanıcılarına sanal ve fiziksel moda deneyimlerini bir arada sunmayı hedeflemiş. Apple Vision Pro’nun oldukça gelişmiş bir el ve göz izleme teknolojisi var. Bu da ziyaretçilerin Piramit Elbise ile etkileşime girmesine, karmaşık ayrıntılarını keşfetmesine ve arkasındaki tasarım ve yaratıcı süreçler hakkında bilgi edinmesine olanak tanıyarak deneyimi geliştiriyor. Ayrıca kullanıcılar tasarımcı Morinaga’dan zanaatı, SYKY ile işbirliği ve modanın geleceğine yönelik vizyonu hakkında da doğrudan bilgi alabiliyor. SYKY’nin bu tür yenilikçi yaklaşımları Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘Teknoloji Öncüleri’nden biri olarak gösterilmelerini sağladı. Teknoloji ve moda arasındaki bu sinerji, daha yaratıcı, sürdürülebilir ve etkileşimli bir moda dünyasının kapılarını açıp, dijital modayı bir trend olmaktan, gerçekten modanın ve günümüzün bir parçası haline getirecek mi göreceğiz.  

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu