YATIRIMCININ YENİ ROTASI: Konut piyasasında hareketlilik!
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya şu ifadelerle anlattı:
YATIRIMCI YENİDEN KONUTA MI YÖNELİYOR?
Yatırım yelpazesine baktığımızda, son 2-3 aydır özellikle Ağustos ayından itibaren konut talebinde yüksek bir artış var. Bunun birinci sebebi, özellikle Ekim ayından sonra hızlanmasının, BDDK’nın yaptığı bir uygulama değişikliği olması. Kredi faizlerinin inmesine dair bir uygulama getirildi. Bankacılık sistemi de önümüzdeki aylarda kredi faizlerinin, Merkez Bankası başta olmak üzere, düşürülebileceğini değerlendirdiği için faizlerde bir miktar çekilme başladı.
ARTIŞI ETKİLEYEN UNSURLAR NELER?
Konut talebindeki aşırı artışı asıl tetikleyen unsur, vatandaşların konut fiyatlarının ileride daha da artacağını düşünmüş olmaları. Bu yüzden talebin bir miktar öne çekildiğini değerlendirebiliriz. İkincisi, konutların getirisinin daha yüksek olacağını düşünmeleri. Diğer yatırım araçlarına bakıldığında, özellikle konutun daha fazla getireceğine dair inanç artmış durumda. Bu da kira barajının üst sınırının kaldırılmasından kaynaklandı.
PİYASADA HAREKETLİLİK DEVAM EDECEK Mİ?
Üçüncü olarak, konut üretim maliyetlerinin %40 artmış olması. Bu da önümüzdeki dönemde fiyat artışının arz yönlü etkisini bize gösteriyor. Bir de buna ücret artışları eklenecek; dolayısıyla asgari ücrette yapılacak artışların da konut üretimine katkısı, %38-%40’lık maliyete eklendiğinde, konutlarda talebin kredi faizlerini düşüreceği kestirilmeye başlandığı için artarak devam edeceğini söyleyebiliriz. Bir de Merkez Bankası sembolik olarak da olsa bir faiz indirimine başlarsa, konut piyasasında hareketlenme devam edici olacaktır.
2025 yılında konut faizlerinin düşmesini düşünecek olan vatandaşlar bu konuda daha fazla eğilim gösterecektir. O yüzden, Ağustos ayından başlamak üzere konut talebinde artışın devam edeceğini söyleyebiliriz.