YAZARLAR

Yapay Zeka Destekli Kolye, Yalnızlığımıza Çözüm Arıyor

Harvard’dan ayrılmış 21 yaşındaki girişimci Avi Schiffmann tarafından geliştirilen Friend, yani “arkadaş” anlamına gelen giyilebilir yapay zeka asistanı, insanoğlunun giderek çoğalan yalnızlığını hafifletmeye çalışan bir “dost” olmayı amaçlıyor. Kurucu Avi Schiffmann cihazın, kullanıcılarına yalnız hissettikleri anlarda destek sağlayarak sosyal etkileşim ihtiyacını karşılayacaklarını iddia ediyor. O bunu iddia etse de Silikon Vadisi girişimlerinin lansman yaptığı ve aynı zamanda kabul ya da red edildiği X’de geçtiğimiz hafta Friend hakkındaki tartışmalar alevlendi. Friend’in amacının aksine, bu teknoloji bakış açısının insanları birbirinden daha da uzaklaştırdığı eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Ancak tek eleştiri bu da değildi; Avi Schiffmann, ürünün lansmanında Silikon Vadisinin popüler yatırımcılarından topladığı 2.5 milyon dolarlık yatırımın 1.8 milyon dolarını “Friend.com” ‘un alan adını satın almak için harcadığını açıkladı. Erken aşama bir girişimin, sadece alan adına yapılan bu yüksek harcama çok büyük tepki topladı ve alay konusu oldu.

Yapay Zeka Destekli Kolye, Yalnızlığımıza Çözüm Arıyor

Friend, ilk etapta 99 dolarlık bir fiyatla piyasaya ön talebe açıldı. Geçtiğimiz aylarda lansmanları hüsranla biten yapay zeka asistanları Humane AI ve Rabbit sonrasında Friend kolyesinin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz. Kesin olan şu var ki, yakın gelecekte “Her” filmindeki gibi hepimizin bir yapay zeka asistanı olacağı kesin. Sadece şimdiye kadar filmin yönetmeni Spike Jonze kadar yapay zeka konusunu iyi ele alan, anlatan kimse olamadı. OpenAI’ın sesli asistanı ise yine Her filminin baş karekteri olan yapay zekayı seslendiren Scarlett Johansson’ dan izin alınmadan kullanılan sesinin tartışmaları ile gölgede kaldı. Milyonların eline yapışan Iphone telefonlarımız ya da Apple Watch için Apple’ın da bir yapay zeka asistanı hamlesi yapacağı hala bekleniyor. Apple ya da Google gibi “big tech” denilen şirketlerden iyi bir hamle gelmesi halinde, insanların geneline de hızla yayılacağı kesin. Ancak bu ürünlerin hiçbiri henüz tüketiciler olarak bizleri ayrıcalıklı ya da havalı hissettirmedi. İlk hissettiren bu yarışın meşalesini eline alacak gibi duruyor.

Yapay Zeka Destekli Kolye, Yalnızlığımıza Çözüm Arıyor

Friend’in Yatırımcıları

Friend’in kurucusu Avi Schiffmann; Caffeinated Capital’dan Raymond Tonsing, Z Fellows kurucusu Cory Levy, Google’ın tahtını ve OpenAI’ın gündemini sallayan yeni yapay zeka arama motoru platformu Perplexity CEO’su Aravind Srinivas, Solana kurucuları Anatoly Yakovenko ve Raj Gokal, Morning Brew CEO’su ve kurucu ortağı Austin Rief, Figma’da yapay zeka çalışmaları üzerinde çalışan Jordan Singer ve OpenAI eski çalışanı, Google AI Studio’da kıdemli ürün müdürü olan Logan Kilpatrick gibi yatırımcılardan 50 milyon dolar değerleme ile 2,5 milyon dolar yatırım aldı.

Friend nasıl çalışıyor?

Friend, boynunuza taktığınız kolye aracılığı ile sizi sürekli dinleme özelliğine sahip. Yani konuşmalarınızı, yakınınızdaki konuşmaları, Zoom toplantılarınızı, izlediğiniz filmi gibi sizin duyduğunuz her şeyi sizle birlikte Bluetooth aracılığı ile duyuyor. Bu sinsice duran dinleme özelliği elbette gizlilik endişelerini giderek arttırıyor. Kurucu Avi Schiffmann ise, Friend’in hayatın her alanına erişmesi gerektiğini, böylece cihazın daha etkili bir arkadaşlık sağlayabileceğini savunuyor.

Kolyedeki telsiz düğmesine dokunup cihazla konuşabiliyorsunuz. Size cevap olarak Friend’in uygulaması üzerinden telefonunuz aracılığı ile mesaj gönderiyor. Burası ise önemli; Friend sizi her zaman dinlediği için, proaktif olarak bir mesaj da gönderebiliyor. Yani bir iş toplantınız esnasında sizin vereceğiniz cevabı yönlendirebilir, manipule edebilir. Şirket kayıtların hiçbirini saklamadığını ve istediğiniz zaman bu metinleri silmeyi seçebileceğinizi açıklasa da durumu Black Mirror senaryosuna döndürüyor.

Avi Schiffmann, boynunuzda bir donanım bulundurmanın, bir uygulamaya sahip olmaktan ziyade bir yapay zeka arkadaşınızla konuşmayı daha kolay hale getirdiğine inanarak Techcrunch’a şöyle bir açıklama yapmış:
“Ürünü gerçekten duygusal bir oyuncak gibi tanımlardım. Bence büyük dil modellerinin tek başarılı kullanım örneği, insanların günlerini ve dertlerini Replika veya Character AI gibi araçlarla konuşmasıdır. Buna bir de kolye gibi bir donanım eklediğinizde, bunun daha iyi bir duygusal bağlantı yaratacağına inanıyorum.”

Girişimin çözmeye çalıştığı yalnızlık problemi ise dünyada oldukça konuşulan, hükümetlerin bile çözümler aradığı bir mesele olarak görülmeye devam ediyor.

Yaklaşık olarak her dört yetişkinden biri yani dünyanın %25’i yalnızlık hissi yaşıyor. Kaynak : (The Roots Of Loneliness Project) (World Health Organization (WHO))

Cinsiyet ve Yalnızlık: Erkekler ve kadınlar arasında yalnızlık oranları neredeyse eşit; erkeklerin %46.1’i, kadınların ise %45.3’ü yalnızlık hissediyor. Ancak, erkeklerin genellikle kadınlardan daha fazla yalnızlık bildirdikleri genel bir kanı var.

Sağlık ve Yalnızlık: Yalnızlık, fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip. Araştırmalar, yalnızlığın ölüm oranı üzerindeki etkisinin, günde 15 sigara içmekle karşılaştırılabilir olduğunu gösteriyor.
Ekonomik Durum ve Yalnızlık: Gelir düzeyi de yalnızlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Daha düşük gelire sahip bireyler genellikle daha fazla yalnızlık hissediyor.

Türkiye’deki Yalnızlık İstatistikleri

Türkiye’de yalnızlık, dünya geneline paralel olarak artan bir sorun. Ipsos’un araştırmasına göre, Türkiye’de insanların %54’ü son altı ay içinde daha da yalnızlaştıklarını belirtiyor, bu da ülkeyi dünya çapında yalnızlık artışının en yüksek olduğu ülkelerden biri yapıyor.

Sonuç olarak, Friend, ya da benzeri teknoloji ürünleri insanların yalnızlıklarına çözüm sunarken, aynı zamanda teknoloji ve insan etkileşiminin arasındaki mesafeyi kapatıp insanın insanla olan mesafesini de giderek açıyor gibi duruyor.

Bir Sergi ve deneyim haberi

İnsanın insanla olan iletişimini birbirinden uzaklaştıran teknolojiye bir ses çıkartmak ve insanın gücünü yeniden vurgulamak için San Francisco’da bir sergimiz ve bu sergiyi tamamlayan bir de etkinlik olacak. 6 Ağustos-9 Ağustos arasında ziyaret edilebilecek sergi Gray Area’da düzenlenecek. Sergimiz “VitruvianCode” adıyla Da Vinci’nin ünlü eseri ve insan oranlarının ilk defa resm edildiği kabul edilen eseri “Vitruvian Man’” den ilham alınan 3d printed heykelimiz olacak. Bizle orada buluşmak isterseniz tasarım ve üretim koordinasyonu OkLabs-Onaranlar Kulubünden Ufuk Emin Akengin, konsept fikir ve içerik ben Çiğdem Öztabak ve içerik uygulaması ile yaratıcı ortak yapımcı Duygu Gün orada olacağız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu