SON DAKİKA

VİDEO | İran-Rusya arasında balistik füze alışverişi mi var?

KAYNAKCNN TÜRK

İngiliz Financial Times Gazetesi’ne göre, İran Rusya’ya balistik füzeler gönderiyor. İddia, Ukraynalı yetkililerden geldi. Gazete, 200’den fazla ‘FATH-360′ 120 km menzilli balistik füzenin Hazar Denizi’ndeki limana ulaştığını aktardı.

Kremlin’in cephaneliğindeki bu yeni füzelerin ve en sofistike silahlardan biri olan kinjal füzelerinin önlenmesi çok zor görünüyor.

Financial Times’a göre, sadece ABD yapımı patrikte hava savunma sistemleri onları vurabilir. Yine gazeteye konuşan eski Ukrayna Savunma Bakanı Andri Zaharodniuk, füzelerin Ukrayna’nın altyapısını tehdit ettiğini kaydetti. Enerji sistemine darbe vuracağını açıkladı.

Ukrayna istihbaratının değerlendirmelerine göre Tahran, insansız hava araçları ve füzeler karşılığında Moskova’dan daha fazla iş birliği sözü ve askeri teknoloji aldı.

Füze sevkiyatını daha önce ABD’li Wall Street Journal Gazetesi de duyurmuştu. Washington da haberlerden endişe duyuyor.

CIA Direktörü Bill Burns, “Bu ortaklık Avrupa’nın güvenliğini tehdit ediyor ve İran’ın istikrarsızlaştırıcı etkisinin Orta Doğu’nun ötesine uzandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

İran’dan haberlere yanıt geldi. Resmi haber ajansı IRNA’ya konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, füze satışı iddialarını ‘tamamen temelsiz’ olarak nitelendirdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov iddiaya tepki gösterdi ve İran’ın Rusya’ya füze sevk ettiği iddiasının gerçeğe dayanmadığını söyledi.

Pekov, ‘İran’ın önemli bir ortak olduğuna değindi, ticari ilişkilerimiz devam edecek’ dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu