SON DAKİKA

Video Haber | Türkiye’de ‘sezaryen doğum’ alarmı

KAYNAKCNN TÜRK

Türkiye’de sezaryen doğum oranları, özel hastanelerde yüzde 78’i, üniversite hastanelerinde yüzde 74’ü, devlet hastanelerinde ise yüzde 46’yı aştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün makul olarak kabul ettiği sezaryen doğum oranı ise yüzde 15. Türkiye’de bu sınır aşılmış durumda. Neredeyse her iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili harekete geçti. Tıbben gerekli olmayan sezaryenlerin azaltılması için “Normal Doğum Eylem Planı” hazırlandı.

Bu kapsamda, kamu, üniversite ve özel hastanelerin tamamına gebe okulu kurma zorunluluğu getirilecek. Bu hastanelerde “Anne Dostu Hastane” unvanını almak için gerekli fiziki standartların oluşturulması sağlanacak. Bakanlık, bunun için gerekli mevzuat düzenlemelerini hazırlayarak uygulamaya koyacak.

Ayrıca, ebelerin görev ve yetkileri genişletilecek, doğumhane çalışanlarına maddi teşvik verilecek. Tüm doğumhanelerde rehber ebeler görev alacak, hâlihazırda verilen ebelik eğitimleri daha güçlü bir yapıya kavuşturulacak. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile ebeler, tıbbi hatalı uygulamalar konusunda bilgilendirilecek.

Sezaryen ameliyatlarına yönelik denetim ve takip çalışmaları yapılacak. Anne adayları için “Annelik Yolculuğu” mobil uygulaması da hayata geçirilecek. Uygulama ile, anne adaylarının, gebelikten doğuma uzanan tüm süreçlerde bilimsel olarak kanıtlanmış en doğru bilgilere ulaşabilmesi amaçlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu