Video Haber | Ormanlarda yangın tehlikesi henüz geçmiş değil
Düşük nem, yüksek sıcaklık, kuruyan otlar, yere atılan mercek görevi yapacak çöpler, yangın çıkması için her türlü ortam var. Alevler dört bir yandan yükseldi. Yeni yangınlar için de koşullar maalesef hala elverişli.
Türkiye’nin akciğerlerini yakan yangınlar birer birer söndürüldü ancak bu, orman yangınlarının yeniden başlamayacağı anlamına gelmiyor.
CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, yangınların çıkma sebepleriyle ilgili, “Orman yangınlarında önemli olan meteorolojik faktördür. Hem başlamasında hem yayılmasında. Bu Yamanlar Dağı’ndaki yerleşim yerleri ve ormanlık alanda bunu gördük. Çünkü rüzgarın bu topografik yapısı biraz daha dağlık ve ovalık olan, vadi olan yerlerde rüzgar aniden yön değiştirmiş” şeklinde konuştu.
Otları tutuşturabilecek en büyük etmense rüzgar.
“Bu rüzgar yönü vektörel olarak düşündüğümüz zaman doğrusal bir hareket yapmıyor. Yani lineer bir hareketi yok bunun ilerlediği yönlerde yön değiştirebiliyor ki burada bunu çok tipik gördük. Bir bölge ağaçlık bölge yemyeşil duruyor. Öbür yamaç yanlış. Bu da bu dağlık bölgelerde rüzgarın çok çabuk yön değiştirebileceğini gösteriyor. Bakın ateşin çıktığını gördük. Bundan1 dakika önce sadece duman vardı ve yeniden alevlendiğini gördük. Bir rüzgar olsa sağa sola da yayılacak.”
O halde risk olan bölgeler neresi?
“Marmara, Ege, Akdeniz civarlarında yangın tehlikesi olan bölge. Riski olan bölgelerde rüzgar hafifliyor. Dolayısıyla yayılma hızının bittiğini yani yayılma hızının azaldığını herhangi bir kıvılcım filan yayılma riski yok.”
İlerleyen günlerdeyse hava sıcaklıklarının yüksek derecelerde gitmesi bekleniyor.
“Bir aşırı sıcak hava dalgasına sanki giriyoruz gibi. Sıcaklıklar kıyı kesimlerde yani kıyı ve kuzey kesimlerde diyelim sıcaklıklar 2 3 derece artacak. Bu ne demek? Bu işte ormanın, orman yangınlarının çıkma riskini biraz daha fazla artıracak.”