TÜRKİYE

Video Haber | Marmara’da sıcaklık alarmı… Uzmandan deniz salyası uyarısı!

KAYNAKCNN TÜRK

Yaşanan iklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığı 50 yılın en yüksek seviyesine geldi. Uzmanlar özellikle bu deniz suyu sıcaklığının ileride büyük sorunlar yaratacağını ifade ediyorlar. 1970’li yıllarda ortalama deniz suyu sıcaklığı Marmara Denizi’nde 15,3 iken şimdi bu sıcaklık 17,8 santigrat dereceye ulaşarak 2,5 santigrat derece arttı. Uzmanlar artan sıcaklıkların deniz salyasını tetikleyeceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer konu ile ilgili şu detayları aktardı; 

“Ülkemizi çevreleyen 4 tane denizdeki ortalama uzun dönem sıcaklıklar, 50 yılda ciddi bir oranda artmış durumda. Tabii sıcaklık artışının başka etkileri var. Biliyorsunuz, Marmara Denizi yoğun bir müsilajla mücadele etti. Sıcaklıkların artması bu müsilajı yine tetikleyecektir. Atık suların deşarj edilmesiyle ortama gelen besi maddeleri sıcaklıkla beraber birleştiğinde bu müsilajın oluşması için çok ciddi koşulları oluşturacağı anlamına gelir. Karadeniz ve Ege Denizi’nde bu artış söz konusu. Karadeniz’de 0,9 santigrat derece bir artış var. Ege Denizi’nde 1,4 santigrat derecelik bir artış var. Akdeniz’de ise 1,2”

SUDAKİ OKSİJENİN AZALMASI İSTİLACI TÜRLERE DAVETİYE ÇIKARIYOR

“Aynı zamanda denizanası ve vatoz gibi omurgasızların, oksijensiz ortama alışık olan canlıların bu ortamda buralara istila etmesine sebebiyet verir”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu