SON DAKİKA

Video Haber | ‘İsrail istihbaratı 7 Ekim saldırısını biliyordu’ iddiası

KAYNAKCNN TÜRK

İsrail askeri istihbaratının Hamas’ın 7 Ekim planını önceden bildiği, bununla ilgili bir belge ele geçirdiği ancak bunu İsrail’in en üst düzey askeri ve siyasi liderlerine bildirmediği öne sürüldü.

Belgenin varlığı, ilk olarak Kasım 2023’te The New York Times tarafından açıklanmıştı. Times’ın o dönemde bildirdiğine göre 40 sayfalık plan, Hamas’ın saldırıyı nasıl gerçekleştirdiğini neredeyse tam olarak ortaya koyuyordu.

Video Haber | ‘İsrail istihbaratı 7 Ekim saldırısını biliyordu’ iddiası

Belgede, saldırının başlangıcında bir roket yağmuru olacağı, sınır boyunca otomatik makineli tüfekleri devre dışı bırakmak için dronların uçacağı, paraşütle, motosikletle ve yaya olarak İsrail’e toplu halde silahlı kişilerin gireceği belirtiliyordu. Bunların hepsinin 7 Ekim’de gerçekleştiği de vurgulandı.

İsrail istihbarat görevlilerinin, Hamas’ın bu kadar büyük çapta bir saldırı gerçekleştiremeyeceğini düşünerek endişeleri göz ardı ettiği iddia edildi.

Ekim 2021’de yazılmış olan 40 sayfalık Arapça belgenin, Nisan 2022’de Askeri İstihbarat Müdürlüğü tarafından ele geçirildiği, tercüme edildiği ve birçok üst düzey istihbarat yetkilisi tarafından okunduğu öne sürüldü.

Video Haber | ‘İsrail istihbaratı 7 Ekim saldırısını biliyordu’ iddiası

Belgenin, Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant tarafından görülmediği gibi Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi dahil olmak üzere hiçbir askeri yetkili tarafından da görülmediği iddia edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu