DÜNYA

Video Haber | Hamas yetkilisinden ABD’ye ateşkes tepkisi: ”Güvenimiz kalmadı!”

KAYNAKCNN TÜRK

”Filistinliler neden tekrar Amerika’nın verdiği garantiye güvenesin?”

Hamdan, ”Amerikan yönetimi, İsrail’i verdiği güvenceler konusunda sorumlu tutmak için gerçek bir çaba göstermedi. Amerika, bu garantiler ve taahhütler için İsrail’e baskı yapmalı. Bu olmazsa, Filistinliler neden tekrar Amerika’nın verdiği herhangi bir garantiye güvensin?” dedi.

Gözler Gazze’de ateşkes müzakerelerine çevrilmişken, Hamas’ın üst düzey yetkilisi Usame Hamdan, ABD’nin İsrail’e ateşkesi kabul etmesi için baskı uygulayabileceğine inanmadığını söyledi;

”5 Mayıs’ta teklifi onayladığımızda CIA Direktörü William Burns Kahire’deydi ve kendisi İsrail’in bunu kabul edeceğini söyledi. Ardından Hamas bunu kabul ettiğinde Amerikalılar İsraillileri ikna edemedi. Bence İsraillilere baskı yapmadılar.” 

Video Haber | Hamas yetkilisinden ABDye ateşkes tepkisi: Güvenimiz kalmadı

Hamas yetkilisi, Biden’ın teklifi yerine yeni koşulların öne sürülmesi nedeniyle görüşmeye katılmalarının bir anlamı olmadığını ifade etti;

”Arabuluculardan, İsrail’in teklif edileni kabul ettiğinin ve yeni bir şeyin müzakere edilmesinden ziyade uygulama mekanizmalarının konuşulması ve son tarihlerin belirlenmesi üzerine kurulması gerektiğinin bize söylenmesini bekliyoruz. Aksi takdirde Hamas’ın katılmak için bir nedeni olmaz.”

İsrail’in ateşkes görüşmelerine iyi niyetle girmediğini söyleyen Hamdan, süreci hep baltaladığını savundu;

”Görüşmeler sırasında Hamas onları ciddiye alıyor, müzakere ediyor ve fikrini söylüyordu, bir hedef doğrultusunda çalışıyordu. İsrail tarafı ya oy kullanmayan bir heyet gönderdi ya da heyetleri bir turdan diğerine değiştirdi. Başa dönmek için yeni koşullar dayattı. Müzakere sürecinden çıkmak için sıklıkla katliama başvurdu.”

Hamdan, Hamas’ın ateşkes istediğinin bir kez daha altını çizdi;

”Hamas ateşkes istiyor, ancak ateşkes bir şey, teslim olmak başka bir şey. Bir Filistinlinin teslim olması düşünülemez.” 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu