SON DAKİKA

Video Haber | Dolandırıcıların yeni oltası: QR KOD!

KAYNAKCNN TÜRK

ÖDEME YAPMAK İSTEYENLERİ AĞLARINA DÜŞÜRDÜLER

Dolandırıcılar şeytanın bile aklına gelmeyecek bir tuzak kurdu. Elektrikli şarj istasyonlarına kendi QR kodunu yapıştırdılar. O kodu okutanların, banka hesaplarını boşalttılar.

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, ”Şimdi de dolandırıcılar özellikle elektrikli şarj istasyonlarına gözlerini kestirmiş durumdalar. Burada yapmış oldukları bütün işlem tamamen bir sahtekarlık.” şeklinde anlattı.

TEKNOLOJİ GELİŞTİ, DOLANDIRICILAR ARTTI

Gelişen teknoloji, tehlikelerini de beraberinde getiriyor. Her geçen gün yeni bir yöntem bulan dolandırıcıların şimdi de hedeflerinde kare kod, yani QR kodları var.

Video Haber | Dolandırıcıların yeni oltası: QR KOD

Kırık, ”Çok kolay bir şekilde QR kodların sahtelerini oluşturuyorlar, bu oluşturdukları sahte QR kodları yapışkan haline getiriyorlar, kafelere, restoranlara, ödeme noktalarına, bununla birlikte elektrikli şarj istasyonlarına koyuyorlar. E tabi vatandaşlar da burada işlem gerçekleştirebilmek adına, önce telefonlarını çıkartıyorlar ve okutma işlemini gerçekleştiriyorlar.” dedi.

Böylece, o sahtekarların planı adım adım gerçekleşmiş oluyor ve tüm bilgileriniz dolandırıcıların eline geçiyor.

Ali Murat Kırık, ”Temel amaç, temel gaye, o siteye yönlendirmeyi sağlayıp, sizin kredi kartı bilgilerinizi, banka kartı bilgilerinizi, kimlik bilgilerinizi ele geçirmek oluyor.’‘ ifadelerini kullandı.

KENDİNİZİ BU TEHLİKEDEN NASIL KORUYABİLİRSİNİZ?

QR kodu okutmadan önce, hafif kaldırıp ”altına başka bir kod var mı” kontrolünün yapılması öneriliyor.

Kırık, ”Mutlaka kontrol etmelisiniz. Kontrol etmeden girdiğiniz takdirde, sadece yanlış bir siteye girmekle kalmazsınız, telefonunuza casus bir yazılım da yüklenmiş olabilir.” uyarısında bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu