SON DAKİKA

Uyutmayan sıcaklara karşı ne yapmalı? İşte ferah ferah uykunun sırrı

Araştırmalar, yüksek sıcaklıkların uykuya dalmayı zorlaştırabileceğini, bunun da bağışıklık sisteminden kardiyovasküler sisteme ve bilişsel performansa olumsuz yönde etki edebileceğini gösteriyor. Peki serinlemek için ne yapmalı?

* Yaz güneşi bizi bunalttığında, ilk yapacaklarımızdan biri ağaçların gölgesine kaçmak oluyor. Öyle ki ağaçlar ısıyı ortalama 5-10 derece düşürebilecek kadar etkili. Doğada vakit geçirmek sağlığınıza katkıda bulunan adımlardan biri.

* İnce pijamalar ve çarşaflar cildinizin nefes almasına yardımcı olurken vücudunuzun serin kalmasını destekler. İpek, pamuk gibi alternatifleri tercih etmenizi öneririm.

* Kendinize soğuk suyla dolu bir sprey hazırlayabilir, yatağa girmeden önce serin bir mola verebilirsiniz. Yatağınızın başında 1 bardak su bulundurmayı da ihmal etmeyin.

* Düzenli uyku saati ve yatmadan en az bir saat önce mavi ışık kaynaklarını kapatmak uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir.

* Yapılan birçok araştırma, yediğiniz yiyeceklerin ne kadar iyi uyuduğunuzu etkileyebileceğini ve aynı şekilde uyku düzeninizin beslenme tercihlerinizi etkileyebileceğini gösteriyor. Bu döngüyü oluşturmak sizin elinizde.

* Lütfen gazlı içeceklere dikkat edin! Birçoğu, merkezi sinir sistemini uyaran ve bizi daha uyanık hissettiren kafein içeriği ile uykuya geçişinizi zorlaştırıyor.

* Sirkadiyen ritminizin dengesi beslenme alışkanlıklarınızdan etkileniyor. Gece geç saatlerde veya uykudan iki saat önce yemek yemek daha az dinlendirici bir uykuya yol açabilir.

* Hem kafein hem de alkol özellikle yatmadan iki ila üç saat önce alındığında uyku kalitesini düşürebiliyor.

* Birçok çalışma, triptofan amino asidi içeren besinlerin uyku kalitesini artırabileceğini belirtiyor. Triptofan içeren besinlere ıspanak, yumurta, somon, yağlı tohumlar örnek verilebilir.

* Uykuya dalışınızı kolaylaştıracak melisa, papatya gibi bitki çaylarını soğuk olarak tüketebilir, içerisine tarçın veya mevsim yeşillikleri ekleyerek ferahlık hissini artırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu