YAZARLAR

Trafikte kask kullanma yasası ivedilikle gündeme getirilmeli

Geçtiğimiz bayramda ciddi motosiklet kazalarında hayatını kaybeden veya yaralanan motosikletliler oldu. Batıda, değil motosiklet bisiklet sürücülerinin ne yaşta olursa olsunlar kask dışında koruyucu dizlik ve dirseklik takmaları zorunluluğu var. Cezaları da oldukça yüksek.

İtalya’da yaşadığım dönemde hükümet kask zorunluluğu ile ilgili yasa çıkartmış ve 15 ay süre tanımıştı. Avrupa da en çok İtalya’da motosiklet sürücüsü bulunuyor. Tanınan sürenin bitimine iki ay kala kask karaborsaya düşmüştü. Ama bugün Avrupa’da kasksız motosiklete binen göremezsiniz. İki tekerlekli araçta sürücünün arkasına oturan da kask takmak zorunda.

Ege’de bir kasabada yaşıyorum. Buranın yerlileri günlük yaşamlarında motosikleti tercih ediyorlar. Ancak zaman zaman özellikle hafta sonları ailece trafiğe çıkıyorlar. Baba direksiyon (gidon da deniyor) da anne arkasında, bir çocuk babasının önünde ayakta, bir başka çocuk ta annesinin kucağında. İnanılmaz tehlikeli bir görüntü. Sadece kendilerini değil otomobil sürücülerini de riske sokuyorlar. Özelikle yaz aylarında Milas – Bodrum yolunda sık ölümcül kazalar oluyor maalesef. Anadolu’da kasksız motosikletle trafiğe çıkmak kanıksanmış. O bölgelerden de kaza haberleri sık sık geliyor. İnsanların hayatları bu kadar ucuz olmamalı.

Önümüzde genel seçimler var. Her kim iktidara gelirse alınacak ivedi kararlardan bir tanesi de kask yasası olmalı. Unutmayalım kafa insan vücudunun hassas organlarından biridir. Kafatası beyni koruduğu için kafaya alınan darbelerin vücudun diğer kısımlarına oranla çok ciddi sonuçları beraberinde getirdiği bilinmeli. Bu nedenle nasıl inşaat ve madencilik sektöründe kask takmanın zorunluluğu varsa aynı zorunluluğun trafikte motosiklet sürücüleri için de geçerli olması gerek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu