HABERLER

Tip 2 diyabeti önlemek için yararlanabileceğiniz 7 ipucu

Vücudun kandaki glikozu kontrol etmekten sorumlu olan insülin hormonunu üretme yeteneğini kaybettiğinde ortaya çıkan tip 2 diyabet, uzun vadede birçok organa zarar verme riski taşıyor. Uzmanlar, yaşam tarzına yönelik yedi ipucuyla tip 2 diyabetin önlenebileceğini savunuyor.

Tip 2 diyabeti önlemek için yararlanabileceğiniz 7 ipucu

Diabetes UK tarafından bu ay yayınlanan rakamlar, tip 2 diyabetle yaşayan insan sayısının ilk kez beş milyonu aştığını ortaya koydu. Bunların yüzde doksanı, yaşam tarzı alışkanlıklarıyla bağlantılı olan tip 2 diyabet hastası ve kurum, yan etkilerin “daha şiddetli ve akut” olabildiği 40’lı yaşların altındakiler arasında da giderek yaygınlaştığını söylüyor.

Uzmanlar, tip 2 diyabetle savaşmak için yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerin hastalık için büyük fark yaratabileceğini hatta başlamadan önlenebileceğini savunuyor. Peki tip 2 diyabet için nelere dikkat etmek lazım? İşte size yardımcı olacak ipuçları…

1. GÜNÜN İLK ÖĞÜNÜNDEN ÖNCE YÜRÜMEYİ DENEYİN

Erken kalkan biriyseniz, yemekten önce egzersiz yapmak sizi güne hazırlayabilir. Bath Üniversitesi’nde aşırı kilolu veya obez erkeklerle yapılan altı haftalık bir çalışma, egzersizin sağlık yararlarının, açken -çoğu insan için kahvaltıdan önce- yapıldığında daha da arttığını ve daha iyi kan şekeri kontrolü sağladığını buldu.

2. TÜM EGZERSİZLER FAYDALIDIR

Geçen yıl Limerick Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, yemekten sonra sadece iki dakika yürümenin, uzun süre oturmaya kıyasla kan şekerini ortalama yüzde 9,51 oranında düşürebildiğini gösterdi.

3. GECE GEÇ SAATTE YEMEYİN

Bazı insanlar kahvaltı yapmaya ihtiyaç duyarken diğerleri yapmaz ancak bilim insanları, doğal tercihiniz ne olursa olsun, bunun daha iyi kan şekeri kontrolü için işe yarayabileceğini söylüyor. Newcastle Üniversitesi’nde tıp ve metabolizma profesörü Roy Taylor, “Akşamları ağır bir yemek yememek veya çok geç yemek yememek özellikle önemlidir, çünkü tükettiğiniz herhangi bir karbonhidrat muhtemelen lipidlere dönüşecek ve yağ olarak depolanacaktır” diyor.

4. GÜNE BİR YUMURTAYLA BAŞLAYIN

Taylor, halihazırda tip 2 diyabet teşhisi konmuş kişilerin, günün ilk öğünlerinden bir saat kadar önce sade yoğurt veya haşlanmış yumurta gibi küçük bir protein öğünü tükettiklerinde, yemekten sonraki kan şekeri artışlarının azaldığını buldu. Taylor, “Kahvaltı yapmadan çalışamayacağınızı düşünüyorsanız, önce biraz peynir veya haşlanmış yumurta yiyin” diyor.

5. GÜN BOYUNCA SOLEUS ŞINAVI YAPIN

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmada, Houston Üniversitesi’nde sağlık ve insan performansı profesörü olan Marc Hamilton, soleus şınavı olarak adlandırdığı hareketi yapmanın kan şekeri dalgalanmalarında yüzde 52’lik bir iyileşme ve yemekten sonra insülin gereksiniminde yüzde 60’lık bir azalma sağladığını buldu.

6. HER GÜN FAZLADAN BİR FİNCAN KAHVE İÇİN

Kahve içme alışkanlığı olanlar sevinebilir:. Yapılan araştırmalar, günde sadece bir fincan fazladan kahve içmenin -günde 3-5 fincan sınırına kadar- yüzde 4 ila 6 daha düşük tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğu sonucuna vardı.

7. BEL ÇEVRENİZİ ÖLÇÜN

Karın bölgenizde çok fazla ağırlık taşımak, yüksek kan şekeri ve tip 2 diyabet için bir risk faktörüdür. Taylor, 20 yaşından sonra alınan kiloların gereksiz olduğunu ve hepimizin o yaşlarda sahip olduğumuz bel ölçülerini korumayı hedeflememiz gerektiğini söylüyor. 

Milyonlarca hastayı incelediler: Tip-2 diyabetin sebebi ile ilgili çarpıcı sonuçİlginizi ÇekebilirMilyonlarca hastayı incelediler: Tip-2 diyabetin sebebi ile ilgili çarpıcı sonuçKafein ile ilgili çarpıcı bulgu: Tip-2 diyabet riskine...İlginizi ÇekebilirKafein ile ilgili çarpıcı bulgu: Tip-2 diyabet riskine…Tip 2 diyabet, kanserden ölme riskini iki katına çıkarıyorİlginizi ÇekebilirTip 2 diyabet, kanserden ölme riskini iki katına çıkarıyor

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu