SON DAKİKA

Teknoloji Tarihi: Bilgisayarın Tarihçesi Ve Evrimi

Teknoloji Tarihi: Bilgisayarın Tarihçesi Ve Evrimi

  Teknoloji Tarihi: Bilgisayarın Tarihçesi ve Evrimi

 Bilgisayarlar milattan önceki dönemlere kadar uzanmakta ve hesaplamadan yola çıkarak günümüze kadar gelmektedir. Her geçen zaman artan hesap yapma gereksinimi ile beraber öncelikle el yordamıyla işlem yapma yeteneği bulundu. Milattan önce 1000 yıllarında ise Çin, ilk mekanik hesaplayıcısı olan abaküsü keşfetti.

 O yüzden abaküs günümüzde bilgisayarın atası olarak da ifade edilir. Daha sonra 1642 yılında ‘Pascalline’ isimli bir hesap makinesi ortaya çıkarıldı ve bilgisayarın donanım gelişimi başladı. Bundan sonra zaman içerisinde pek çok farklı hesap makinesi sistemleri daha da gelişerek ileride ve hatta buharlı sistem doğrultusunda kullanılan makineler de öne çıktı.

Teknoloji Tarihi: Bilgisayarın Tarihçesi Ve Evrimi

 Bu bağlamda ilk kez 1944 yılında Marc – Ic şimdi bak dev makinenin üretilmesi doğrultusunda ilk bilgisayarın ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Sadece 5 işlem yapabilen ve 18 metre uzunluğundaki bu cihaz, aynı zamanda iki buçuk metre uzunluğunda dev bir bilgisayardır.

 Elektronik bir bilgisayar olmamakla beraber aynı zamanda Elektromekanik bir bilgisayar şeklinde ifade edilebilir. Elektronik bilgisayar ise 1946 yılında ‘Eniac’ isimli bilgisayar üzerinden ortaya çıktı. Bütün bir odayı kaplayacak büyüklüğe sahip olan bu bilgisayar, günümüze benzeyen İlk bilgisayar olarak da ön plana çıkabilir.

 Masaüstü Bilgisayar Dönemi

 İlk masaüstü bilgisayar ya da kişisel bilgisayar 1981 yılında IBM tarafından keşfedildi. Masaüstü bilgisayarların atası olarak da öne çıkan IBM PC, Steve Jobs ile Steve Wozniak’ın garajda ürettikleri bilgisayar olarak öne çıkar.

 Tabii bu evlere giren ve kişisel bilgisayar olarak ifade edilebilir. İlk kez masaya sığan bir masaüstü bilgisayar ise 1970 yılında üretilmişti. Data Poin tarafından klavye ve bilgisayar ile bütünleşerek ortaya çıkarılan bu bilgisayar DataPoint 2200 olarak piyasaya sürüldü.

 Bilgisayar Neyden Oluşur?

 Genel çerçevede ele alındığında bilgisayar aslında 0 ve 1 kodlarından ibaret tasarımlardır. Aynı zamanda bu kodlar sinyal var ya da yok olarak ifade edilebilir. Bir girdi veya veri kabul etme, giriş çıkış ile birlikte veri işleme esnasında ortaya çıkan sonuçtur.

Teknoloji Tarihi: Bilgisayarın Tarihçesi Ve Evrimi

 Günümüzde ise gelişen sistemler dahilinde her ne kadar inanılmaz işler yapılıyor olsa bile, temelde hala bir tüm bilgisayarlar bu oluşum dahilinde çalışma göstermektedir. Tabii bundan sonra ise Yapay Zeka dönemi ile beraber kuantum bilgisayarları ön plana çıkmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu