VİDEO HABER

TBMM’de önemli üç araştırma komisyonu kurulacak

KAYNAKMert Can Gülmez | MUHABİR

1 Ekim’de 28’inci dönem 3’üncü yasama yılı başladı. Meclis Genel Kurulu’nun ilk adımı da araştırma komisyonları kurma kararı alma oldu. Yapay zeka, kadına yönelik şiddetle mücadele ve çocukların korunması konularında üç araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi.

Kurulan üç araştırma komisyonu üç aylık görev süresince incelemelerde bulunacak. Üç komisyon için ilerleyen günlerde 22’şer üye seçilecek. Daha sonra başkanları belirlenecek komisyonlar çalışmalarına başlayacak. Komisyonlar ayrıca Ankara dışında da çalışabilecek. İhtiyaç halinde bu süre uzatılabilecek.

Araştırma komisyonları, ilgili bakanlık ve kurum yetkilerini Meclis’e davet ederek dinleyecek. Ayrıca komisyonlar, belirlenen yerlerde de incelemelerde bulunabilecek. Sonrasında da genel kurula sunulması için raporlar hazırlanacak.

Meclis Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, yapay zekanın kazanımlarına yönelik atılacak adımları, bu alanda hukuki altyapının oluşturulması ve yapay zeka kullanımının barındırdığı risklerin önlenmesine ilişkin tedbirleri belirleyecek.

Çocukların korunmasıyla ilgili Meclis araştırma komisyonu da çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunarak akıl, ruh ve beden sağlıklarının gelişimi için alınması gereken önlemleri araştıracak.

Kadına yönelik şiddetle ilgili kurulan araştırma komisyonu, kadınların maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılık davranışlarına yönelik ek tedbirleri ve çözüm önerilerini ele alacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu