SON DAKİKA

Sosyal medyanın tetiklediği bir hastalık daha! Öğrenince çok şaşıracaksınız! Meğer diş sıkmanın…

SON yıllarda özellikle Kovid pandemisiyle birlikte diş sıkma oranlarında büyük bir artış yaşandığının gözlemlendiğini söyleyen Yılmazer “Biz hastanemizde günde 2 bin hastaya bakıyoruz. Hastaların yarısında dişlerinde aşınma ve diş eti problemlerine rastlıyoruz. Bunun en büyük nedeni de diş sıkma. Yani 2 kişiden 1’i dişini sıkıyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri pandemide eve kapanmamız. Bu durum stresi çok artırdı” dedi.

‘ONDA VAR,BENDE NİYE YOK’ STRESİ

YILMAZER, diş sıkmayı arttıran başka bir nedeni de sosyal medya kullanımı olduğunun altını çizerek, “Yapılan araştırmalara göre kişilerin sosyal medyaya yüklenen fotoğraf ve videoları izleyerek, kişilerin hayatları hakkında yorum yapması da onları strese sokup diş sıkmaya neden oluyor. ‘Onda var bende niye yok’, ‘O tatilde ben niye çalışıyorum’, ‘O çok mutlu ben niye değilim’ gibi düşünceler diş sıkmayı artırıyor” dedi.

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

DİŞ sıkma tanısının konması için farklı yöntemler kullanıldığını söyleyen Yılmazer “Anket yöntemi, klinik gözlem, ağız içi apareyleri, çiğneme kaslarının EMG analizi, PSG (uyku testi) ile değerlendirme yapılır. Tedavisi de günümüzde kişiye özel yapılmaktadır. Biofeedback, hipnoz, meditasyon, psikoanaliz yöntemleri dışında ilaç kullanımı son 10 yıl içerisinde artarak gündeme gelmiştir. Diş tedavileri de bu amaçla yapılmaktadır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu