SON DAKİKA

Son dakika haberi: Bakan Fidan detaylarını anlattı: Irak ile mutabakat zaptı imzalandı

Bakan Fidan’ın açıklamaları şöyle:

Yüksek Düzeyli Toplantımızı gerçekleştirildik. Irak’tan çok değerli katılımcılarımız var. Geçtğimiz yıl aralık ayında ve bu yıl Mart ayında aynı formatta bir araya gelmiştik. Irak’ta PKK farkındalığın arttığını görmekten mennunuz. İlişkilerimizin güvenlik ve askeri boyutlarını ele aldık. Ticari iş birliği fırsatlarını değerlendirdik. Müzakeresini yaptığımız askeri, güvenlik ve terörle mücadele zaptı taslağı üzerinde görüşmelerimizi yoğunlaştırdık. Tarihi bir gelişmeyi de ilan etmek istiyorum. Söz konusu mutabakat zaptı az önce imzalandı. Temaslarımızı kesintisiz şekilde sürdüreceğiz. Mutabakat zaptının her iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum.

15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül’de başlatma konusunda karar aldık.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in açıklamaları ise şöyle:

Türkiye’yle güvenlik zaptı) Bu iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptıdır. Şu an artık PKK İran’da yasaklı. Keza federal mahkemeye de çeşitli davalar açılarak, paravan tarafların da faaliyetleri yasaklandı.

Gazze’de insanlar katledilmeye devam ediyor. Bu konuda Türk tarafı ile bakış açımız paralel şekilde ilerliyor. Haniye’nin Tahran’da suikasta uğraması sebebi ile bölge neredeyse namlunun ucunda bulunuyor. Bizim temennimiz savaşlara girmeyelim artık. Irak halkı savaş acısını çok yaşadı. Bu savaşlar neticesinde alt yapımız tahrip edildi, Irak toplumu tahrip edildi. Hala bu savaşların bedelini ödüyoruz. Biz Irak olarak savaşa karşıyız. Bölgenin de bu savaşlara girmesini istemiyoruz.

Mutabakat metninin detayları şöyle:

Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kuruluyor.

Başika’da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kuruluyor.

Tüm bu merkezler iki ülkenin başta PKK olmak üzere terörle mücadelesinde ortak çalışmasına imkan sağlayacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu