SON DAKİKA

SON DAKİKA| ABD’de tarım dışı istihdam verisi belli oldu

SON DAKİKA| ABDde tarım dışı istihdam verisi belli oldu
expand

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek hafta yapacağı faiz toplantısı öncesinde piyasaların dikkatle takip ettiği son önemli veri olan tarım dışı istihdam, ekonomistlerin tahminlerini aştı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında tarım dışı istihdam 272 bin arttı. Bu, analistlerin 190 bin artış beklentisinin oldukça üzerinde.

Mart ayı için tarım dışı istihdam artışı 315 binden 310 bine, Nisan ayı için ise 175 binden 165 bine revize edildi. Ülkede işsizlik oranı ise %4,0 seviyesine yükseldi; piyasa beklentisi, işsizlik oranının %3,9 seviyesinde sabit kalacağı yönündeydi.

Özel sektörde istihdam artışı 204 bin olarak gerçekleşirken, kamu sektöründe 43 bin artış kaydedildi. Piyasalar, özel sektörde istihdamın 170 bin artacağını öngörüyordu. İmalat sektörü istihdamında 8 bin, inşaat sektöründe ise 21 bin artış yaşandı. Analistlerin imalat sektörü için artış tahmini 5 bin seviyesindeydi.

Geniş tanımlı işsizlik oranı %7,4 seviyesinde sabit kaldı. Ortalama saatlik kazançlarda aylık bazda %0,4 artış görülürken, yıllık artış %4,08 olarak açıklandı. Beklentiler aylık %0,3, yıllık %3,9 artış olacağı yönündeydi. Ortalama çalışma saati değişmeyerek 34,3 saat olarak kaldı ve iş gücüne katılım oranı %62,5 olarak açıklandı.

Fed, 12 Haziran Çarşamba günü faiz kararını açıklayacak ve piyasalar bu toplantıda herhangi bir değişiklik beklemiyorlar. Ayrıca, Fed’in makroekonomik beklentilerini de güncelleyeceği bu toplantı, yılın geri kalanına dair önemli ipuçları sunabilir. En son Mart ayında açıklanan tahminlerde, işsizlik oranı beklentisi 2023 için %4,0, 2025 için %4,1 ve 2026 için %4,0 olarak belirlenmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu