SON DAKİKA

Sivilleri hedef alan savaş Lübnanlıları korkutuyor

KAYNAKCNN TÜRK

Şimdiye kadar Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışma büyük ölçüde güneyle sınırlıydı.

Ancak temmuz ayında Hamas lideri Haniye’nin suikast sonucu hayatını kaybetmesi, Ortadoğu’daki gerginliği arttırdı. Çatışmaların ise daha geniş bir alana yayılmasına neden oldu.

Sivilleri hedef alan savaş Lübnanlıları korkutuyor

Bir süredir İsrail savaş uçakları Beyrut semalarında sık sık ses bariyerini aştı. Ve “bu, tüm Lübnanlılara ne olabileceğine dair sert bir uyarı mı?” şeklinde yorumlandı.

Yaşanan gerilim ise Lübnanlılara 2006’dan tanıdık olan korkularını hatırlattı.

Beyrut’ta, İsrail’in 2006’da Lübnan’da yürüttüğü savaşta kullandığı ve sivilleri de hedef alan “Dahiya Doktrini” geri mi döner?” endişesi büyüdü.

Dahiya Doktrini kapsamında, iki özel hedefe ulaşmak için genel sivil nüfusa karşı uzun süreli ve kapsamlı güç kullanılıyor. Ve bu doktrin, 40 bin kişinin öldüğü Gazze’de uygulanıyor.

Sivilleri hedef alan savaş Lübnanlıları korkutuyor

Lübnan Amerikan Üniversitesi’nden Analist Imad Salamey, Hizbullah’ın İsrail askeri için Hamas’tan çok daha büyük bir meydan okuduğunu söyledi. “Hizbullah çok geniş bir alanı yönetecek. Hizbullah, Hamas’tan çok daha donanımlı, çok daha yetenekli ve çok daha deneyimli.”

Beyrut halkı da savaşın kendi bölgelerine gelebileceğini düşünüyor. Temmuz 2006’da başlayıp bir ay süren savaşta İsrail Lübnan’da bini aşkın sivili öldürmüştü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu