Sillyon Antik Kenti kazı çalışmaları için protokol imzalandı
Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)- ANTALYA’nın Serik ilçesinde ‘Tarihe Saygı Projesi’ kapsamında Sillyon Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılması amacıyla yürütülen kazı çalışmalarına destek olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile OPET A.Ş. arasında protokol imzalandı.
Serik’e bağlı Belek turizm merkezinde bulunan Regnum Carya Golf & SPA Resort Otel’de düzenlenen protokol imza törenine Serik Kaymakamı Cemal Şahin, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Belek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yazıcı, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sillyon Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Taşkıran, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ve davetliler katıldı.
OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, şirket olarak 2000 yılından bu yana sosyal sorumluluk projeleri ürettiklerini belirterek, “Sosyal sorumluluk projelerimizle 2000 yılından bu yana milyonlarca kilometre yol gittik. Milyonlarca insanla tanışmak, iletişim kurmak fırsatı bulduk. Tabii ki bunun da bir bütçesi var. Ona da katlandık. 2005 yılında Tarihe Saygı Projesi başlattık. Başlangıçta bu kadar uzun süreceğini bu kadar çok şey yapmamız gerektiğini bilmiyorduk. Birkaç gün önce Çanakkale’ye gittim. ‘Ekonomik anlamda tamam yaptığınız fiziki anlamda çok şey ama ekonomik anlamda da Çanakkale’ye çok şey kattınız. Eskiden turistler bir gün gelirse ertesi gün giderlerdi. Ama şimdi yaptığınız her yer değer kazandı. Oraları görmek için geziyorlar ve konaklamak zorunda kalıyorlar. Konaklayınca halkımız, esnafımız kazanıyor. Dolayısıyla siz gerçekten çok şey kattınız Çanakkale’ye’ dediler. Yapılanların doğru anlaşılması, doğru anlatılması çok çok değerli. Çanakkale’ye girdiğimizde biz bir köy yapacağız diye girdik. Örnek köy projemiz ama öyle bir alana girdik ki son derece kutsal duygular uyandı içimizde. Atılmış her adımda ‘Buralar böyle olmamalı. Daha çok insan gelmeli, canlanmalı, hayat bulmalı’ dedik ve hayat vermeye çalıştık. Tarihe Saygı Projemiz kapsamında Antalya’ya doğru bir yolculuğa çıktı ve karar kıldık. Yeni bir başlangıç şimdi Sillyon Antik Kenti. Çok heyecanlıyız” dedi.
Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Sillyon Antik Kenti çalışmalarını Doç. Dr. Murat Taşkıran hocamız yürütmektedir. Bu bağlamda bugün burada toplanma nedenimiz olan OPET A.Ş. ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imzalanan Sillyon kazısı sponsorluk anlaşmasını çok önemsiyoruz. Şüphesiz bu sponsorluk faaliyetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ortak yürüttüğümüz Sillyon projesinin bundan sonraki süreçte OPET A.Ş.’nin destekleriyle daha da güçleneceğini düşünüyorum” diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, “Bakanlık olarak yeni bir politika değişikliğine gittik, geçen yıldan beri. Geçen yıl Antalya’da çok farklı işler yaptık. 380 milyonluk ödeneğin 190 milyonluk bölümünü kazılara, başta Side, Olympos, Syedra gibi ören yerlerimizde kazı başkanlarımızla birlikte önemli çalışmalar yürütüyoruz. Buna Antalya öncülük ediyor. Sayın Bakanımız böyle bir görev verdi bize. Buna da bakanlık nezdinde ‘Geleceğe Miras’ adı altında bir motto, bir proje haline getirdik. Hatta bakanlığımızda buna ilişkin bir birim de ayrılmış durumda. Amacımız burada aslında bir yandan kültürel mirasa sahip çıkmak, kazmak, korumak ama aynı zamanda Antalya gibi Türkiye’nin turizm başkenti dediğimiz destinasyon da sadece turizmi değil, kültür turizmini, gastronomi turizmini harekete geçirmek istiyoruz” dedi.
Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sillyon Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Taşkıran da şunları söyledi:
“Bereketli toprakların mağrur kenti Sillyon, kültür varlıkları ve sahip olduğu tarihi değerleriyle geçmişten günümüze çok katmanlı bir önemli kültürel miras alanıdır. Sahil boyunca kültür ve uygarlıkların birleşme çalışma noktasında yer alan bu nadir kent, üzerinde birçok milliyeti taşımak başka bir ifadeyle mevcut veriler ışığında Hititlerden Osmanlı dönemine kadar yerleşim gören ve kesintisiz bir tarihsel sürece ev sahipliği yapan eski, yeni bir kent modelidir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izin ve destekleriyle 2020 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi tarafından sürdürmekte olduğumuz kazı, restorasyon, çevre düzenlemesi ve turizm çalışmaları bakanlığımızın Geleceğe Miras projesi kapsamında 2024 yılından itibaren geniş bir ivme kazanmıştır. Farkındalık yaratarak ve sürdürülebilir bir konseptle korunmasını, araştırılmasını ve görünür kılmasını amaçlıyoruz.”
Program sonunda Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroğlu, Pamukkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Sillyon Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Taşkıran, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk arasında protokol imzalandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI