Sigarayı bırakmak isteyenler için bulunmaz fırsat: Ramazan
Ramazan ayı yine her yıl olduğu gibi sigara bırakmak isteyenler için uzmanların en dikkat çektiği dönem. Uzmanlara göre tiryakiler, sahurdan iftara bırakılan sigaradan normal dönemlere göre daha rahat kurtulabilir.
DHA
Sigara dünya üzerindeki en kötü alışkanlıkların başında geliyor.
İnsan sağlığını en kötü etkileyen bu bağımlılık en yaygın bağımlılık türü.
Türkiye’de 14,5 milyon insan sigara içiyor
Dünyada 1 milyar 100 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 14,5 milyon insan sigara içiyor ve sigarayı bırakmak için desteğe ihtiyaç duyuyor.
İslam aleminin ise uzmanlara göre Ramazan gibi bir fırsatı var.
Uzmanlara göre sahurdan iftara kadar sigara içemeyen bağımlıların sigaradan kurtulması diğerlerine göre daha kolay.
Sigara Ramazan’da daha tehlikeli
Bu kolaylığa karşı Ramazan’da sigara daha da tehlikeli bir hale geliyor.
Saatlerce sigara içmedikten sonra iftarda veya sahurda üst üste sigara içilmesi, nikotini ve sigara içindeki diğer zehirli maddeleri birdenbire yüksek dozda almak anlamına geliyor. Bu sa insan sağlığına normalden fazla zarar veriyor.
“Bu durumda kan basıncı hemen yükseliyor, kalpte çarpıntı oluşuyor Bu nedenle ani kalp ölümleri, beyinle ilgili sıkıntılar, felçler, inmeler görülebiliyor.
Sigara bırakmak için destek önemli
Sigarayı bırakmak için Ramazan’ın fırsata çevrilmesinin yanında birçok destek de söz konusu.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı sigara bırakma polikliniklerinde, 2010’dan bu yana yaklaşık 3,3 milyon muayene gerçekleştirildi.
Tütün ürünü bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilere, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve tüm sağlık kuruluşlarında yaygınlaştırılan sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek veriliyor.
Yüzde 40’ı Danışma Hattı desteğiyle sigarayı bıraktı
Sigara bırakma planı yapılan kişiler, onay vermeleri durumunda, bir yıl boyunca düzenli görüşmelerle takip ediliyor. Bu görüşmelerde kişilere, nikotin yoksunluk belirtileri veya fizyolojik zorluklarla baş etme konusunda destek sağlanıyor.
Danışma hattı aracılığıyla bir yıl boyunca takibi yapılan kişilerin yaklaşık yüzde 40’ının, bu destek sayesinde sigarayı bıraktığı ve bu oranın dünya ortalamasının üzerinde olduğu belirlendi.
Destek almadan bırakanlar yüzde 5
Buna karşılık ise kendi başına, destek almadan sigarayı bırakmak isteyenlerin büyük bölümü başarısız oluyor.
Kendi çabasıyla sigarayı bırakmayı başaranlar sadece yüzde 5’lik bir oran oluşturuyor.