Sezaryen doğumda görülen bu problem kısırlığa neden olabiliyor
İstmosel, sezaryen doğumdan sonra kesi yerinde uterus boşluğunun kapanmasında bir kusurdur. İstmosel çıkıntı anormal kanamalar, cinsel ilişkide ağrı ve sekonder kısırlığa neden olabilir.
İstmosel probleminde adet kanı daraltı ve şişkinliklerde sıkışıp kaldığında, rahim iç tabakasında şiddetli iltihaplanmaya neden olabilir. Bu iltihap, spermi rahimden yumurtaya geçerken öldürür ve embriyonun implante olması için uygun olmayan bir ortam oluşturarak kısırlığa yol açar.
Tedavi edilmeyen bir istmosel ile hamilelik meydana gelirse, sezaryen skarının olduu yerde anormal derecede ince kas duvarı nedeniyle düşük yapma ve hatta rahimin skar bölgesinin yırtılma riski daha yüksektir.
İstmosel, kahverengi veya vişneçürüğü renginde kanama ile kendini belli eder.
İstmoselin kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak sezaryen doğumdan sonra uterus insizyonunun anormal veya eksik iyileşmesiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Sezaryen sonrası rahmi onarmak için kullanılan dikiş tipi ve rahmin tek katlı mı yoksa çift katlı mı onarıldığı da istmoselin oluşmasında etkili olmuştur.
İstmoselin belirtileri anormal kanama ve sekonder kısırlıktır. İstmosel hastalığı olan kadınlarda en sık görülen kanama şekli, normal adet kanamasından sonra birkaç gün devam eden kahverengi kanamadır. Lekelenme bazen adet dönemleri arasında, cinsel ilişki veya egzersiz sonrası görülebilir. Bazı durumlarda, istmoseli olan kadınlarda hiç semptom görülmeyebilir.
Bir kadın sezaryen doğumdan sonra herhangi bir zamanda anormal kanama veya sekonder kısırlık yaşarsa, istmoselden şüphelenilebilir. Adet döngülerini çizelgeleyen kadınlar, adet döngülerini yakından takip etmeyen kadınlardan daha önce istmosel belirtilerini fark edebilirler.
İstmosel sezaryen doğum yapan kadınların yüzde 20’sinde görülür
Sezaryen doğum yapan kadınların yaklaşık yüzde 20’sini etkileyen yaygın bir sorun olsa da istmosel semptomları olan kadınlar, birçok doktorun bu duruma aşina olmaması nedeniyle uzun süre uygun bir teşhis olmadan yaşamaya devam edebilir.
Bir istmoseli teşhis etmenin en doğru yolu, salin infüzyon sonohisterografisi (SIS) adı verilen bir ultrasonografik prosedürdür. SIS, sezaryen skarının olduğu yerde rahim duvarında bir bozukluk olup olmadığını belirleyebildiği gibi, yaranın yakınında kalan kas duvarı kalınlığını da belirleyebilir. Rahim duvarının sezaryen izinin yakınında biraz daha ince olması yaygın olmakla birlikte, bazı durumlarda istmoseli olan kadınların rahim duvarı 1 mm’den daha ince olabilir.
İstmosel tedavi edilebilir
Bir istmoseli tedavi etmenin birkaç yöntemi vardır, ancak en yaygın olanları histeroskopik veya laparoskopik yaklaşımlardır.
Histeroskopik tedavisi
Kusurlu bölge içeriden düzeltilir ve yakılır, bu da adet kanının yara izine yapışmasını önlemeye yardımcı olur.
Rahim kas duvarı kalınlığı 5 mm’den fazla olan, anormal kanaması olan ve tekrar hamile kalmayı planlamayan kadınlar için en iyi tedavi yöntemidir.
Laparoskopik tedavi
Defekt bölgesi tamamen rezeke edilir ve uterusun kas duvarı 2-3 kat emilebilir dikişlerle yeniden dikilir. Anormal kanaması olan, rahim kas duvarı kalınlığı 5 mm’den az olan ve tekrar hamile kalmak isteyen kadınlar için en iyi tedavi seçeneğidir.
Sezaryen doğum sonrası anormal kanaması veya sekonder kısırlığı olan her kadının olası istmosel açısından değerlendirilmesini öneriyoruz. Deneyimlerimiz, bunun tedavi seçeneklerini tartışmadan önce uygun şekilde teşhis edilmesi gereken yaygın bir durum olduğunu göstermektedir. Bu durumun etkili cerrahi tedavisi, kısır kadınların ve diğer kadınların sağlıklı doğurganlıklarını geri kazanmalarına yardımcı olabilir.