YAZARLAR

Şef tarifleriyle bayram kutlaması

Eskilerin deyimiyle ‘Büyük Bayram’ı kutluyoruz. Bayram sofraları, Türk misafirperverliğinin en güzel geleneklerinden biridir. Bu gelenek kavuşmaktır, kucaklaşmaktır, barışmaktır, muhabbettir, sevgidir… Hepsi bayram sofralarının en güzel yansımasıdır. Bugün köşemi, ülkemizin önde gelen şefleri Yunus Emre Akkor, Deniz Şahin, Ümmühan Girgin ve Şafak Erten’in tariflerine ayırdım. Tam mevsimine uygun nefis bir bayram menüsü oldu.

Bayram menüsü:
* Semizotlu ayran çorbası
* Erikli taze fasulye
* Girit otu haşlama
* Kızartma
* Sütlaç dondurması


Kızartma
(Şef Yunus Emre Akkor)

Malzemesi: * 750 g parça kuzu eti *2 yemek kaşığı tereyağı *2 adet kuru soğan *3 su bardağı su *2 yemek kaşığı yoğurt *2 adet Arnavut biberi (ya da 2 çay kaşığı pul biber) *1 çay kaşığı karabiber *1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Ortalama avuç içi kadar parçaladığınız kuzu etini 3 bardak suyla 30 dakika haşlayın. Haşlanan etleri iyice süzün ve kuruyunca yoğurda bulayın. Tereyağını tavada eritin ve yoğurda bulanmış etleri kızartıp bir tabağa alın. Halka halka doğranmış soğanı da aynı tavada kızartın. Soğanlar kızarınca etleri tekrar tavaya alıp üzerine dövülmüş Arnavut biberi ve diğer baharatları ilave edin. Eti haşladığınız sudan iki bardak ilave ederek 20 dakika daha pişirip servis edin.

Yemeğin notu: Kızartma, Osmanlı’da davet ve şölenlerde en çok yapılan yemeklerdendir.

Erikli taze fasulye
(Şef Ümmühan Girgin, Bitez Bağarası)

Malzemesi: l Yarım kilo taze fasulye l 1 çay bardağı file badem l 6 adet kırmızı erik l 1 su bardağı zeytinyağı l 1 diş sarımsak l Yarım limon l Tuz

Yapılışı: Fasulyeleri ayıklayıp, ortadan kesin ve 10 dakika haşlayın. Zeytinyağını ısıtın, bademi ekleyin. Pembeleşince uzun doğranmış erikleri ilave edin ve bir dakika pişirin. Daha sonra, sarımsağı rendeleyin, yarım limonla birlikte, haşlanmış fasulyeyi, tuzunu koyun ve hepsini birlikte karıştırın ılık ya da soğuk servis edin.

Dondurulmuş sütlaç
(Executive Şef Şafak Erten, Octo)

Malzemesi: l 1 litre süt l 2 çay bardağı pirinç l 3 yemek kaşığı pirinç unu l 1 buçuk-2 su bardağı toz şeker (isteğe göre)

Yapılışı: Sütlaç için pirinci yıkayıp suyla ateşe koyun. Çok yüksek ateşte suyunu çekene kadar kaynatın. Soğuk süt ekleyin. Karıştırıp kaynamasını bekleyin. Bir kâsede pirinç ununu 1 su bardağı soğuk süt ile ezin. Topak kalmasın. Kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kâseye ekleyin (pirinç unu ılınsın). Pirinç ununu tencereye ekleyin, 10 dakika kadar pişirin. Toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım daha kaynatın.

Sütlaç kreması

Malzemesi: l 200 g beyaz çikolata l 200 g süt l 8 g jelatin l 400 g krema l 2 vanilya çubuğu

Yapılışı: Sütü kaynatın, içine çikolata ve jelatin ekleyin. En son krema ve kenarda bekleyen sütlacı ekleyip blenderda çekin, 1 gün eksi 18 derecede dinlendirin.

Sütlaç cipsi:

Sütlaç cipsi için sütlaçtan bir fırın tepsisine 4-5 kepçe dökün ve 200 derecede fırında pişirin.

Sütlaç dondurması

Malzemesi: l 400 g krema l 200 g yumurta sarısı l 60 g toz şeker l 15 g Türk kahvesi l Sütlaç cips kırıntısı

Yapılışı: Kremayı sos tenceresinde kaynatın. Yumurta sarısını ve şekeri çırpın. Kremayı ekleyin, kısık ateşte pişirin. Kâseye dökün. Sütlaç cipslerini ekleyin ve bir el blenderı ile karıştırın, temiz bir kaba süzün. Donana kadar dondurucuda saklayın.

Tabak hazırlığı: Dondurulmuş sütlacı tabağın ortasına sıkma torbası yardımıyla sıkın. Üzerine 1 top sütlaç dondurması koyun, sütlaç cipsleriyle servis edin.

Semizotlu ayran çorbası
(Şef Deniz Şahin, Sade Beş Denizler)

Malzemesi: l 1 su bardağı buğday l 1 tatlı kaşığı tuz l 4 su bardağı su l 3 su bardağı yoğurt (çırpılmış) l Yarım bağ semizotu (ince doğranmış) miktarı isteğe bağlı

Yapılışı: Buğdayı yıkayın, tencereye koyun, su ve tuz ilave ettikten sonra ocağa alın. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte buğday iyice açılıncaya kadar pişirin. Gerekirse kaynar su ekleyin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Bu arada, semizotunu yıkayın, süzün ve ince doğrayın. Soğumuş olan buğdaya çırpılmış yoğurt karıştırın. Suyu az gelirse kıvamını ayarlamak için içme suyu ekleyin. Tuzunu ve doğranmış semizotunu ilave edin. Servis sırasında içine bir küp buz atabilirsiniz.

Girit otu haşlama
(Şef Mustafa Girgin,Bağarasi-Bitez )

Malzemesi: l 1 demet Girit otu (Tercihinize göre) l 1 adet orta boy taze kabak l 1 limon l 1 diş sarımsak l 1 çay bardağı zeytinyağı l Yeteri kadar tuz

Yapılışı: 1 litre kaynamış tuzlu suya kibrit çöp formatında kabağı koyun. Girit otunu da aynı uzunlukta doğrayın ve 5 dakika birlikte haşlayın. Sıcakken, üstüne sarımsak, limon ve zeytinyağını iyice karıştırarak ekleyin. Ilık veya soğuk olarak servis edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu