YAŞAM

Renkler Nasıl Oluşur? Renklerin Oluşumu: Işık, Algı Ve Sanat

Renkler Nasıl Oluşur Renklerin Oluşumu: Işık, Algı Ve Sanat
expand

KAYNAKCnnturk.com

 Bu algı ise renk değişimi yani diğer bir ifade de renk tonu olarak ön plana çıkar. Tabii yansıma derecesine bağlı olarak yine farklı renkler ortaya çıkar. Aynı zamanda rengin yansıması ve yansımaması üzerinden de Keskin renklerin oluştuğunu söylemek mümkündür.

 Renkler Nasıl Oluşur?

 Ana renklerin olması ile beraber ara renkler ve farklı renklerin bir araya gelmesi doğrultusunda birçok çeşit meydana gelir. Genel olarak ise ışığın nesnelere çarpması neticesinde göze yansıyan haline renk denmektedir. Özellikle neslinin yapısı ve yansıma şekline bağlı olarak algının değişmesi renk tonu olarak isimlendirilir. Yani yansıma ile beraber algı değişikliği ile farklı derece üzerinden renk tonları oluşur.

 Tabii eğer ışık nesneye çarpması ile beraber direkt olarak göze yansırsa o zaman beyaz renk meydana gelir. Eğer ışık üzerinden nesne ile beraber çarpma neticesinde hiç yansıma olmazsa o zaman da siyah oluşur. Bu durum tamamen ışık ve aynı zamanda canlı göz yapısına bağlı olarak gerçekleşen bir durumdur.

 Renklerin Oluşumu: Işık, Algı ve Sanat

 Işığın gözün ağ katmanına değişik biçimlerde ulaşması doğrultusunda renk oluşumu gerçekleşmektedir. Bu durum aynı zamanda algılama olarak ifade edilir. Algılama ise renk tonu şeklinde ortaya çıkar. Yani ışık herhangi bir nesneye çarptıktan sonra farklı derecelerde gözün alt katmanına ulaşır.

 Bu üçlü etkileşim ile birlikte ortaya birçok farklı algı, yani renk tonu üzerinden renk oluşur. Genelde Işık nesneye çarptığı zaman kısmen soğurulur ve kısmen ise yansır. Böylece bir çeşitlilik ortaya çıkar ki bu da renk tonu ya da renk olarak değerlendirilmektedir.

 Bu oluşum ile beraber ortaya ışık ve algı üzerinden sanat çıkar. Yani sanatın soyutlaştırma serüveni temelinde, idealizm ve doğaya öykünme gibi unsurlar ele alınır. Tabii aynı zamanda insanlar ve tüm canlılar ile soyut kavramda hayat ele alınmaktadır. Bu doğrultuda renk yıllarca bilim ve sanatı ortak bir kümede buluşturdu.

 Görme ve algılama ile ilişkilendirme süreci içerisinde başlayan bilimsel çalışmalar, sanatsal yapılar doğrultusunda mükemmel eserler ortaya çıkardı. Başta resimler olmak üzere aynı zamanda heykeller ve daha pek çok farklı sanatsal çalışma renklerin kullanımı ile birlikte gerçekleşti.

 Işık Hangi Renklerden Oluşur?

 Dalga boyuna göre ışık gözlerde farklı renkler üzerinden ortaya çıkar. Bu bağlamda temel renkler vardır ve bu renkler üzerinden Işık yansıması ile derece eşliğinde değişkenlik yaratır. Bu ana renkler olarak kırmızı, yeşil ve mavi öne çıkmaktadır. Diğer renkler ise bu üç rengin karışımı eşliğinde meydana gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu