YAŞAM

Petrolün Damıtılması: Sürecin Detayları Ve Önemi… Petrol Nasıl Damıtılır?

Petrolün Damıtılması: Sürecin Detayları Ve Önemi... Petrol Nasıl Damıtılır
expand

KAYNAKCnnturk.com

  Bu işlem neticesinde ortaya çıkan petrol benzin olarak araçlarda ve benzeri pek çok yerde enerji için kullanılır. Aşamalı olarak farklı biçimlerde ele alınan bu işlem yapılmazsa, o vakit ham petrolü işlemsiz şekilde kullanmak mümkün olmaz.

 Petrolün Damıtılması: Sürecin Detayları ve Önemi

 Petrol özellikle farklı hidrokarbonların karışımından meydana gelmiş bir yapıdır. Bu durum değişik kaynama sıcaklıklarına sahip bileşenlere dönüştürme işlemi eşliğinde ham petrolü ele alır. Böylece gerçekleştirilen süreç eşliğinde petrolün damıtılması tamamlanmış olur. Bu konuda özellikle belirli aşamalar süreç dahilinde ele alınmaktadır.

 – Öncelik olarak ham petrol ele alınır ve ısıtma işlemi yapılır.

 – Hemen arkasından buhar yoğunlaştırma işlemi gerçekleşir.

 – Böylece distilasyon kolonu üzerinden farklı seviyelerde değişik ürünler alınmış olur.

 Bu işlem neticesinde ham petrol işlenmiş olarak artık enerji amaçlı benzin şeklinde kullanılır. Tabii araçlarda kullanılacak enerji türüne bağlı olarak ham petrol pek çok değişik ürünlere de dönüşmektedir.

 Petrol Nasıl Damıtılır?

 Denizlerdeki bitki ve hayvanların çürümesi ile beraber petrol ortaya çıkmaktadır. Daha doğrusu bitki ve hayvanların kalıntılarından ortaya çıkan bir kaynak olduğunu söylemek mümkündür. Milyonlarca yıl yaşanan çürüme ile beraber geriye yağ maddeleri kalır. Böylece çamur ya da büyük ayak katmanlarının arasında kalan yağlı maddeler gaz veya petrole dönüşür. Bu dönüşüm ile beraber ham petrol elde edilmiş olur.

 Arkasından ham petrol ele alınmak suretiyle bireysel bir dönüşüme tabi tutulur. Bu dönüşüm içerisinde ham petrol öncelik olarak ısırılır. Isıtma işlemi ile beraber buharlaşma yöntemi üzerinden yoğunlaşma gerçekleşir. Bunun neticesinde ise birçok farklı ve işlenmiş olarak değişik türlerde yakıt ortaya çıkarılır.

 Bu şekilde damıtma işlemi gerçekleşmek suretiyle gün içerisinde yakıt amaçlı araçlarda özellikle çok fazla kullanılmaktadır. Özellikle de çağımızın en önemli enerji türlerinin başında geldiğini söylemek mümkündür.

 Petrolün Damıtılması İle Elde Edilen Ürünler Nelerdir?

 Petrolün damıtılması neticesinde ortaya birçok farklı ürün çıkmaktadır. Özellikle bu ürünler ham petrol üzerinden işlenmiş petrol şeklinde araçlarda kullanılmaktadır. Araçların motor yapısına bağlı olarak ele alınır ve gün içerisinde enerji şeklinde ulaşım için değerlendirilir.

 – Benzin

 – Fuel oil

 – Motorin

 – LPG

 – Jet yakıt 

 – Asfalt

 Bu şekilde yukarıda verilen pek çok farklı ürün elde edilmek suretiyle her biri değişik amaçlar altında kullanılmaktadır. Yukarıda görüldüğü gibi petrolün işlenmesi ile birlikte sadece enerji amaçlı kullanılmaz. Aynı zamanda asfalt ve benzeri gibi değişik yapılar doğrultusunda da değerlendirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu