YAZARLAR

Olimpiyatlarda moda öne çıkıyor

Tartışmalı açılışından, Türk sporcuların dünya çapında konuşulan başarılarına kadar olimpiyatlarla dolu dolu geçiyor günlerimiz. Peki ama Paris 2024 Olimpiyatları’nın daha öncekilere göre en dikkat çeken farkı ne?

Paris 2024 Olimpiyatları, şimdiye kadarki moda ile en çok özdeşleşen olimpiyatlar. Çünkü Paris 2024 Olimpiyatları’nın sponsorlarının başında LVMH geliyor. Yakın zamana kadar olimpiyatlarda moda markalarının sponsorluklarını görmüyorduk, ancak LVMH’nin paralimpik ve olimpiyatlar ile olan ilişkisi yeni bir alan açtı. Grubun markaları Dior, Louis Vuitton ve Berluti, etkinlik boyunca her yerde. Diğer önde gelen markalarla, sporcu elçileriyle iş birlikleri ve Paris Moda Haftası ile bağlantılar, Paris 2024 Olimpiyatları’nı, küresel kültür ve stilin kutlanacağı spor ve lüks modanın birleştiği önemli bir etkinlik hâline getiriyor.

Louis Vuitton, hem olimpiyat hem de paralimpik oyunları için madalya sandıklarını ve meşale sandıklarını tasarladı. Erkek giyim markası Berluti, 26 Temmuz ve 28 Ağustos’taki törenler için Fransa takımının kıyafetlerini hazırladı. Mücevher evi Chaumet, yarışma madalyalarına imza attı. Yakın zamana kadar olimpiyatlar, moda markalarının sponsorluklarına büyük ölçüde kapalı kalmıştı.

Özel koleksiyonlar

Moda markaları olimpiyatlarda ön planda yer alıyor, özel koleksiyonlar sergiliyor ve millî takımlarla iş birliği yapıyor. Vakko, Türk millî sporcuların kıyafetlerini tasarladı. Ben Sherman, Birleşik Krallık sporcularının giysilerini Büyük Britanya’nın dört ülkesini temsil eden çiçek motifleri, bomber ceketler ve açık yakalı pololarla süsledi. Stéphane Ashpool ve Le Coq Sportif, avangart tasarımı spor giyim uzmanlığıyla harmanlayarak Fransız takımının giysilerini tasarladı. Diğer dikkate değer iş birlikleri arasında, Kanada voleybol takımlarına yönelik Left On Friday’in tasarımı yer alıyor. Hollanda’nın breakdans takımı, The New Originals tarafından hazırlandı. Nijerya Olimpiyat takımı, Actively Black tarafından sağlanan formalarla Nijerya kültürünün çeşitliliğini ve zenginliğinin altını çiziyor. Hindistan takımı, Tarun Tahiliani’nin tasarladığı tören kıyafetlerini giyiyor.

Marka elçileri

11 kez olimpiyat madalyası sahibi Allyson Felix’in kurucu ortağı olduğu Saysh, Ba&sh iş birliğiyle Saba adında sınırlı sayıda üretilen bir spor ayakkabıyı piyasaya sürüyor. LVMH’nin etkisi, markalarını temsil eden birçok yüksek profilli sporcu elçisi ile sponsorluğun ötesine uzanıyor. Dior ve Louis Vuitton, Fransız rugby yıldızı Antoine Dupont ve Çinli serbest stil kayakçısı Eileen Gu gibi sporcu elçileriyle övünüyor. Hindistan Olimpiyat şampiyonu Neeraj Chopra, Paris Olimpiyatları’nın resmî saat sponsoru Omega’nın spor markası elçisi. Diğer Hintli marka elçileri arasında Dünya Boks Şampiyonu Mary Kom (Puma) ve Hintli atletizm yıldızı Hima Das (Adidas) yer alıyor. Fransız 110 metre engelli uzmanı Sasha Zhoya, Dior’un hâlihazırda şampiyon kaykaycı Aurelien Giraud ve sörfçü Kauli Vaast’ın da yer aldığı sporcu elçileri listesine katılıyor. Dior ayrıca yakın zamanda marka elçisi olarak aralarında beş kez olimpiyat altın madalyası sahibi Jamaikalı Elaine Thompson-Herah ve ABD’li futbol yıldızı Alex Morgan’ın da bulunduğu 15 kadın sporcuyu seçti.

Daha önce Dior, ana şirketi LVMH, jimnastikçi Mélanie de Jesus dos Santos, tekerlekli sandalye tenisçisi Pauline Déroulède ve para-bisikletçi Marie Patouillet ile üç ortak elçisini açıklamıştı. Şimdi ise başta büyük gurur duyduğumuz Voleybol Kadın Millî takımımız, tüm dünyanın konuştuğu Yusuf Dikeç, kadın boksörler Hatice Akbaş, Busenaz Sürmeneli, Buse Naz Çakıroğlu olmak üzere Türk sporcular; başarıları ve duruşlarıyla kendilerinden bu kadar söz ettirdikleri olimpiyatlardan sonra uluslararası daha çok markanın peşlerinde olacağına eminim.

Her şey Paris Moda Haftası’yla başladı

Modanın olimpiyatlara entegrasyonu, 26 Şubat-5 Mart 2024’te gerçekleşen Paris Moda Haftası’na kadar uzanıyor. Noah Lyles, Miles Chamley-Watson ve Dina Asher-Smith gibi sporcular, atletik yeteneklerinin yanı sıra çok yönlülüklerini ve moda zekâlarını da sergilediler. Dünyanın en hızlı adamı Noah Lyles, Paris ve Milano moda haftalarında da karşımıza çıktı. Paris Moda Haftası’na spor kariyerlerini moda girişimleriyle dengeleyen birçok sporcu katıldı. Rio 2016’da bronz madalya kazanan eskrimci Miles Chamley-Watson, cesur moda seçimleriyle tanınıyor ve podyumdaki ilk çıkışını Paris Moda Haftası erkekler sonbahar/kış 2024 defilesinde yaptı. Eskrim dışında, yaratıcı yanını moda dünyasında, genellikle arkadaşı ve Formula 1 yıldızı Lewis Hamilton ile birlikte sergiliyor. Chamley-Watson’ın puantiyeli takım elbiseleri ve açık gömlekleri çok konuşuluyor. İki kez olimpiyat bronz madalyası kazanan sprinter Dina Asher-Smith, antrenmanlara ara vererek Paris Moda Haftası’na katıldı ve Paris Moda Haftası Kadın Giyim İlkbahar/Yaz 2019 sırasında Off-White için podyuma çıktı. Heptatloncu ve iki kez dünya şampiyonu olan Katarina Johnson-Thompson, Off-White şovunda Asher-Smith’e katıldı. Uzun atlamacı ve Avrupa salon uzun atlama şampiyonu Jazmin Sawyers da, moda etkinliklerinde Asher-Smith’le birlikte sık sık yer alıyor. Bu, sporcuların artık yalnızca en yüksek seviyelerde rekabet etmekle kalmayıp aynı zamanda atletik becerileri modaya uygun zarafetle harmanlayarak saha içinde ve dışında stillerini sergileyecekleri anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu