SON DAKİKA

Olimpiyat ateşi Paris’te yandı! Türk bayrağı Sen Nehri’nde dalgalandı

KAYNAKCNN TÜRK

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları tarihi bir açılış törenine ev sahipliği yaptı. Fransa’nın başkenti Paris’teki Sen Nehri’nde gerçekleştirilen açılış töreninde bir ilk yaşandı. Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez bir açılış töreni stad dışında kent merkezinde yapıldı.

Törende ülke sporcuları ile Mülteci Olimpiyat Takımı’nı taşıyan 85 tekne, Sen Nehri’ndeki yolculukları boyunca ülkenin önde gelen tarihi ve turistik mekanlarından geçti. Kurucu ülke Yunanistan’ın teknesiyle başlayan geçit töreninde Türkiye alfabetik sıralama nedeniyle 190. sırada yer aldı.

Tunus ile aynı tekneyi paylaşan Türkiye’nin bayrağını olimpiyat şampiyonları Milli Boksör Busenaz Sürmeneli ve Milli Okçu Mete Gazoz taşıdı. Milli sporcular ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak izleyenleri selamladı.

Fransa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergilendiği açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu. Törende 3 binden fazla dansçı Sen Nehri kıyısında görkemli gösteriler yaptı. Geçit töreni sonrası olimpiyat bayrağı önce Sen Nehri üzerindeki Iena Köprüsü’ne getirildi. Ardından Trocaredo Meydanı’na çıkartıldı.

Törenin son bölümünde 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nın ateşi yakıldı. Olimpiyat meşalesini ilk olarak eski Fransız Futbolcu Zinedine Zidane teslim aldı. Ardından ise İspanyol Tenisçi Rafael Nadal, eski Amerikalı Tenisçi Serena Williams, eski Amerikalı Atlet Carl Lewis ve Rumen Jimnastikçi Nadya Komanaçi’nin bulunduğu botla Sen Nehri’nden geçti.

1948 Londra Yaz Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan 100 yaşındaki Fransız Bisikletçi Charles Coste’a teslim edilen meşaleyi son olarak Fransız Judocu Teddy Riner ile eski Atlet Marie-Jose Perec aldı. İkili tarafından olimpiyat ateşi sıcak hava balonuyla gece gökyüzüne doğru yavaşça yükselmeye başladı. Bu tasarım, 1783 yılında sıcak hava balonuyla ilk uçuşu gerçekleştiren Fransız mucitler olan Montgolfier kardeşlere saygı duruşu oldu.

Törende kapanışı Celine Dion yaptı. Kanadalı şarkıcının yanı sıra Lady Gaga, Aya Nakamura, Marina Viotti ve Gojira da sahne aldı.

Sağanak nedeniyle zor anlar yaşansa da, 300 bin kişi törenin açılışını takip etmek için ıslanmayı göze aldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu