YAZARLAR

Ne buz dolu küvet ne soğuk suyla duş! Şifalı değil, ölüme kalpten kapı aralıyor

Cilde, kaslara ve sağlığa iyi geldiği gerekçesiyle her geçen gün başka bir ünlünün buz dolu bir küvette poz verdiğini görmek mümkün. Bunun yanında serinlemek için soğuk suyla duş alanların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Ancak ‘Çok faydalı’ denilerek yapılan bu davranışlar bir anda kalpten götürebilir! ‘Sosyal medyadaki paylaşımlara inanmayın’ diyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayhan Atakan tüm detaylarıyla Milliyet.com.tr’ye anlattı.

Son günlerde sosyal medyanın da etkisiyle soğuk duş almak, buz dolu küvete veya havuza girmek oldukça popüler hale geldi. Her geçen gün herhangi bir ünlünün buz dolu bir küvette poz verdiğini, soğuk su terapisinin faydalarını sıraladığını görmek mümkün. Çağla Şıkel ve Engin Altan Düzyatan da bu isimler arasında. ‘Soğuk su terapisi’ adı altında popülerleşen bu davranışın özellikle cildi güzelleştirdiği ve kilo vermeye yardımcı olduğu iddiaları ise sıcak yaz günlerinde birçok kişinin dikkatini çekiyor. Dünyaca ünlü ‘Buz Adam’ Wim Hof ve onun gibi soğuk su terapisini öneren birçok kişi, vücudu dondurucu suya daldırmanın ‘doğal bir iyileştirme gücüne’ sahip olduğunu ve herkesin buna dayanmayı öğrenebileceğini ifade ediyor. Hof, soğuk suya maruz kalmanın insan vücudu üzerindeki faydalarını savunmasıyla ünlü olmuş bir sosyal medya fenomeni ve sıklıkla donmuş göllerde yüzerken, buzullarda egzersiz yaparken ve karla kaplı dağların yükseklerinde tek elle şınav çekerken paylaşımlar yapıyor. Hof gibi birçok kişi soğuk su terapisinin kan dolaşımını artırdığına, iltihabı azalttığına ve kilo kaybına yardımcı olduğuna inanıyor. Peki gerçekten soğuk su sanıldığı gibi faydalı mı? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayhan Atakan’a sorduk.

‘HIZLI ŞEKİLDE TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR’

Konuya soğuk duşun vücut sıcaklığının altında su ile yıkanmak olduğunu söyleyerek giriş yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayhan Atakan, “Havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek için popüler hale geldi. Ayrıca soğuk duş yapmanın diyet programlarında da önerildiğini görüyoruz. Bunun nedeni vücudun aniden soğumasına tepki olarak vücut ısısını korumaya, tekrar yükseltmeye çalışır. Bu sırada vücut ısı üretmek için yüksek enerji harcar. Bu da kilo kaybına neden olur” dedi. Ancak bu durumun kalp için pek de faydalı olmadığına değinen Uzm. Dr. Atakan, riskleri şöyle şıraladı:

Alıntı Metni

‘SOSYAL MEDYADAKİ PAYLAŞIMLARA ALDANMAYIN’

Sosyal medyada yapılan paylaşımlara aldanılmaması gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Atakan soğuk duşu sadece kardiyolojik açıdan değil, genel sağlık açısından da herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilere önermiyor. Uzm. Dr. Atakan, “Hiçbir şikayeti olmayan aritmi hastalarında vücudun ani strese yani soğukla karşılaşmaya vereceği tepkiler çok farklı olabilir. Konjenital aritmi hastalarında ki çoğunda hiçbir belirti ve şikayet yokken bu gibi bir streste ani ölüm yapabilecek ciddi aritmiler görülebilir. Tansiyon hastalarında biraz önce anlattığım nedenlerle aniden tansiyon yükselmesi olabilir. Ani tansiyon yükselmeleri kalp krizi ve felcin en önemli nedenlerindendir. Günlük hayatında şikayeti olmayan kalp kapak hastalarında kalbin iş yükünün birden artması nedeniyle kapak hastalığı tolerasyonu aniden bozulabilir ve kalp yetersizliği gelişebilir” ifadelerini kullandı.

Kardiyoloji Uzmanı Ayhan Atakan kişinin soğuk suya maruz kalmasının sadece kalp hastalıklarını artırmadığını, astım hastalarının da bu durumda sağlıklarının kötüleşebileceğini, akut astım krizine girebilmelerinin mümkün olduğuna değindi. Bunun yanı sıra soğuğun akciğerdeki bronşlarda spazma sebep olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Atakan, sadece astım hastalarının değil alerjiye yatkın tüm kişilerin bu konuda dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

EGZAMAYI, ÜRTİKERİ DE COŞTURUYOR

Cilt bakımı ve güzellik için iyi geldiği söylenen soğuk duş ve ani soğuk terapileri cilt rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığının ani soğuğa maruz kalmayla arttığı aşikardır. Ayrıca ani soğuğa maruz kalma cildin normal florasını ve dengesini bozabilir sonuç olarak egzama ve cilt kuruluğu gibi cilt problemleri oluşabilir” diye konuşan Uzm. Dr. Ayhan Atakan, özellikle dolaşım bozukluğu olan hastalarda (daha önce kol ve ya özellikle bacak damarlarında tıkanıklık tespit edilen) damarların kontraksiyonu sonrasında iskemi denilen kanlanma ve dokulara yeterli oksijen taşınamaması durumu ortaya çıktığını, ilk başta ağrıları hafifleyen hastanın ilerleyen saatlerde parmaklarında morarma ve ağrılarında artış olabileceğini, tedavi edilmezse parmak hatta uzuv kaybına neden olabileceğinin altını çizdi.

‘VÜCUT SICAKLIĞINDA BAŞLAYIN, YAVAŞ YAVAŞ SOĞUTUN’

Soğuk duşun, ani soğuk terapisinin vücudun enerji ihtiyacını artırdığı, kilo kaybettirici etkisinin ve fazla enerji üretimine bağlı dinçlik hissi verdiği gerçeklerine rağmen birçok zararının olabileceği düşünüldüğünde yapılmasını sağlık açısından önermeyen Uzm. Dr. Ayhan Atakan, şu ifadeleri kullanarak sözlerini noktaladı:

Alıntı Metni

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu