GÜNDEM

NATO’dan Türkiye’ye dayanışma ziyareti: Türkiye’nin yanındayız

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle;Stoltenberg aktif bir tutum sergiledi sürekli bizi aradılar. Diğer müttefiklerimizde sürekli destek verdiler. Arama kurtarma ekiplerinin 3 bin 500’den fazlası müttefiklerimizden geldi. NATO ülkemize gelen yardımları başından beri kontrol ediyor. Sahada NATO ekipleriyle birlikte çalışıyoruz. Müttefiklerimiz hava yardım desteklerini devreye sokmalarını istedik. Pakistan’dan çok sayıda çadır temin ediyoruz. Bu çadırlarında ülkeye gelmesi için diğer imkânlarımızı seferber etmiş durumdayız.

Sayın Genel Sekreter bugün Cumhurbaşkanımızla da görüşecek. Görüşmeden sonra deprem bölgesini ziyaret edecekler. NATO’nun sağayacağı barınma merkezlerinin de hazırlıklarını yerinde görmüş olacak. Kendilerine ve tüm müttefiklerine bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Her zaman olduğu gibi bugün öncelikli konumuz değil ama İsveç ve Finlandiya’nın kendilerinden beklentilerimizi de bir kere daha bugün vurguladık. Her iki ülkenin atması gereken adımlar var. Özellikle İsveç’in. Son zamanlardaki provokasyonlar hiç faydalı olmadı.NATO faaliyetlerine verdiğimiz desteğe devam edeceğiz. NATO’nun faaliyetlerine katkı sağlayan ilk 5 ülkeden biriyiz.

Stoltenberg’in açıklamalarından satır başları şöyle; Bugün yıkıcı deprem sonrası Türkiye ve Suriye’deki yıkımdan sonra birlik mesajı vermek için buradayım. İttifakın kuruluşundan bu yana gerçekleşen en büyük doğal afet. Türk halkına taziyelerimi iletiyorum. Türk acil durum müdahale ekiplerinin çabalarını takdir ediyoruz. Bu hafta yapılan toplantıda da 1 dakikalık saygı duruşunda bulunduk.

Türkiye’nin yanındayız. NATO müttefikleri desteğini sürdürecek. Askeri uçuşlar sürüyor. Gece gündüz uluslararası uçaklar Türkiye’ye yardım taşıyor. Arnavutluk, Kanada, Almanya gibi diğer müttefikler ise finansal ve diğer yardımları sağlıyor. Vatandaşlar milyonlarca euroluk bağış topluyor. Finlandiya ve İsveç’in de desteği vurgulamak istiyorum. İsveç uluslararası bir bağış organizasyonu düzenleyeceğini duyurdu Mart ayında. Geçici barınma merkezleri kuracak.Bunların hepsi sırf bir can daha kurtarabilmek için.

SORU-CEVAP

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’NIN NATO ÜYELİK SÜRECİ

Stoltenberg: Pozisyonum değişmedi hala aynı. Vakit iki ülkenin de ittifakını onaylama vaktidir. İki ülke de ortak mutabakat imzasını attıktan sonra çok büyük adımlar attılar. İsveç ayrıca anayasasını da değiştiriyor. Türkiye ile iş birliğini de artırdı. Ben inanıyorum ki vakit geldi. Hem Finlandiya hem İsveç ittifaka kabul edilmeli. Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var, kabul ediyorum. NATO için terörle mücadele en önemli görevlerden biri. Finlandiya ve İsveç bizim kapasitemizi de artıracaktır.

İki ülkenin birlikte onaylanması veya ayrı kabul edilmesi… Benim pozisyonum ikisinin de hemen onaylanması. İsveç ve Finlandiya’nın olabildiğince hızlı kabul edilmesi. Stockholm’de Kur’an’ın yakılmasının çok ciddi tepki aldığının farkındayım. Terbiyesizce bir faaliyet. Müslümanların buna verdiği tepkiyi gayet iyi anlıyorum. En güçlü şekilde kınıyorum. İsveç burada başka benzer olayların Kur’an’ın başkaları tarafından yakılmasının önüne geçti. Bu da takdir edilmesi gereken bir şey. Terbiyesizce olan, ahlak dışı olan olayların hepsi yasa dışı değil. İsveç ve Finlandiya durumun farkında ve Türkiye’nin ifade ettiği endişelerini gidermek üzere politikalarını ayarlıyor. Bu Türkiye’nin alacağı bir karardır. Bu Türk hükümetinin, Türk Meclisi’nin alacağı bir karardır.

Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya’n ın adaylık süreci birlikte yürüyordu. Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini İsveç’ten ayrı bir şekilde değerlendirebiliriz. Bu iki ülkenin üyeliği gibi Türkiye’nin başından beri sergilediği tutum gayet açık, nettir. Sadece sözde değil, uygulamada da. Sayın Genel Sekreteri’n de çok büyük katkısı oldu. Gerçekten müteşekkiriz. Bu iki ülkenin üyeliğine önem veriyor, bunu anlıyoruz.

Sonuçta iki ülke bazı adımlar attı. Bunu inkar etmedik. Olumlu atılan adımları kabul ediyoruz. Özellikle İsveç’in yükümlülüklerini tamamen yerine getirdi demek gerçekçi olmaz. Kanunları daha da katılaştırmak için adımlar attılar.

Kanun değişti ama aynı faaliyetler devam ediyor. İnsan devşirme, terörizmin finansmanı… PKK’nın paçavraları, bölücü başının resimleriyle hepsi devam ediyor. Bu yasaları sözde bizi memnun etmek için çıkarmadılar.İsveç’in NATO üyeliğini engellemek için yaptıklarını da biliyoruz. Uluslararası hukuka, insan haklarına aykırıdır. Bu suçtur. Bu nefret suçudur. Uluslararası normlara göre adım atmamız gerekiyor. Finlandiya ile bizim ciddi bir sorunumuz olmadığını her zaman söylüyoruz.İsveç’in ve Finlandiya’nın bu adımları atması gerekiyor. Biz NATO’nun genişlemesine de karşı değiliz, güçlenmesine de karşı değiliz.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI’NIN ZİYARETİ

Çavuşoğlu: ABD Dışişleri Bakanı Blinken Pazar günü yola çıkarak bölgeye gelecekler, daha sonra Ankara’ya intikal edecekler, pazartesi sabah görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. İkili ilişkilerimizi görüşeceğiz, mutlaka İsveç ve Finlandiya’nın da üyelikleri gündeme gelecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu