SON DAKİKA

Müzikle Meditasyon: Tasavvuf Müziği Nedir Ve Örnekleri

 Yani ilahi bir müzik türü ve belli başlı müzik çalgıları eşliğinde değerlendirilir. Bu bağlamda ilahi formları gereği hem camilerde hem de tekkelerde değerlendirilen ve kullanılan müzik türleri içerisinde geldiğini söylemek gerekir. Aynı zamanda birçok farklı örneği üzerinden türleri bulunur.

 – Mevlevi ayini

 – Mersiye

 – Kaside

 – İsm-i Celal

 – Durak

 – Şugul

 – Savt

 – Nefes

 Bu şekilde yukarıdaki türleriyle beraber farklı yerlerde yapılan ilahi bir müzik türü olarak ön plana çıkar. Sakinliği ve rahatlatması ile beraber meditasyon açısından önemli yere sahip olduğunu söylemek gerekir. Bu meditasyon türü ise yine aynı şekilde İslamiyet’e uygun şekilde gerçekleşir.

 Tasavvuf Müziği Nerelerde Kullanılır?

 Sanat müziğinin dini biçimde uyarlanması tasavvuf müziği olarak ifade edilmektedir. Özellikle İslamiyet’e uygun ve usullere göre camiler ile beraber tekkelerde çok fazla kullanılan bir müzik türüdür. Daha çok Mevlevi müziği olarak değerlendirilir ve Mevlanalar için öne çıkar.

 Diğer yandan günümüzde özellikle son dönemlerde meditasyon açısından da çok fazla kullanılan bir müzik türü olduğunu söylemek gerekir. Çünkü dinlendiği zaman rahatlatıcı, yavaş ve sakin bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda Halk Müziği ile birlikte Bektaşi müziği şeklinde de kullanımı gerçekleşir. Bu yönleriyle İslami açıdan önemli yere sahip ve çok fazla değerlendirilen müzik türleri içerisinde gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu