TÜRKİYE

Meclis’te yasama mesaisi: 5 önemli düzenleme masada

KAYNAKCNN TÜRK

Genel kurulda öğretmenlik meslek kanununun görüşmelerine başlanacak. 9. Yargı Paketi ve kamuda tasarruf tedbirleri düzenlemeleri ise komisyonlarda ele alınacak.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MECLİS’TE

Meclis’in gündemi bu hafta da yoğun. Salı günü başlayacak genel kurul mesaisinde gündem öğretmenlik meslek kanunu. Teklifin detaylarında milli eğitim akademisi kurulması var. Akademide öğretmenlik hazırlığı kapsamında mesleki yeterlikleri içeren teorik ve uygulamalı dersler verilecek. Hazırlık eğitiminde öğretmenlere ücret de verilecek.

YARALAMA, TEHDİT SUÇUNA CEZA YARI ORANINDA ARTACAK

Kanun kapsamında öğretmenlere karşı görevleri sebebiyle yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarının işlenmesi halinde cezalar yarı oranında artırılacak. Uyuşturucu, fuhuş ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.

DİJİTAL MECRADAN HAKARET SUÇU

Ve komisyonlar… Adalet Komisyonu, 9. yargı paketini ele alacak. Teklifte dijital mecradan hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkıp ön ödeme kapsamında alınacak. Yani hakarete ilişkin alt sınır karşılığı para cezasının günlük belirlenen rakam üzerinden hesaplanıp ön ödeme belgesi oluşturulacak.

EVLENİNCE KOCANIN SOYADI ZORUNLU OLACAK

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kanun hükmü yeniden düzenlenerek kadınların soyadına ilişkin madde de teklifte yer aldı. Bu kapsamda aile bütünlüğü gerekçesi ile kadınlar evlendikleri zaman kocalarının soyadını alacaklar. Eğer isterlerse önceki soyadlarını da kullanabilecekler.

KAMUDA TASARRUF DÜZENLEMESİ MECLİS’TE

Kamuda tasarruf paketinin kanun gerektiren kısmına dair düzenlemeler de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Teklife göre kamu kurum ve kuruluşlarında tasarruf tedbirlerine aykırı iş ve işlem yapanlar hakkında disiplin hükümleri uygulanacak. Kamu ya da özel kurum ile kuruluşların yönetiminde yer alanlar sadece bir yerden maaş alabilecek. Bu görevler için ödenecek rakamlara da üst sınır getirilecek.

Bu arada akran zorbalığının araştırılması alt komisyonu bu hafta ilk toplantısını yapacak. Ayrıca siyasi partiler de salı ve çarşamba günleri grup toplantılarını gerçekleştirecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu