SON DAKİKA

Mardin’de aşure kazanları kaynamaya başladı

Mardin’de aşure kazanları kaynamaya başladı
expand

Salih KESKİN/MARDİN,(DHA)- MARDİN’de, Muharrem ayında 45 çeşit malzeme ile hazırlanan aşure kazanları kaynamaya başladı.

Mardin’de, Muharrem ayında 45 çeşit malzeme ile hazırlanan aşurenin yapımına başlandı. Yapılan etkinliklere aşure hazırlayan Aşçı Nimet Ölçer, buğday, pirinç, kuru üzüm, badem, fındık, ceviz, kuru kayısı, kuru incir gibi 45 çeşit malzeme kullandıklarını ve bunları yaklaşık 6-7 saat kaynattıklarını söyledi. Yapılan etkinliklere aşure hazırlayan Ölçer, aşure yapımında 45 çeşit malzeme kullandıklarını belirterek, “Yaptığımız aşure çok beğeniliyor. İçinde 45 çeşit ürün var. Aşuremizin içinde kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, badem, buğday, pirinç, nohut, fasulye, tarçın, şeker gibi 45 ürün var. Baharatlar var. Suyun kaynaması 2 saat, malzemelerin de suyun içinde kaynaması 3-4 saat, yani toplamda 6-7 saatimizi alıyor. Sonra soğutmaya bırakıyoruz. Bolluk ve bereketin simgesidir. Şu an 6 bin kişilik aşure hazırlıyoruz. Hazır hale geldikten sonra hayırseverler bunu vatandaşlara dağıtıyor. Muharrem ayında yapılan aşure, yüzyıllardır süregelen kültürümüzün bir geleneğidir” dedi.

‘ŞİFA DEPOSU OLAN AŞUREMİZ KALP DOSTUDUR’

Aşurenin sağlığa faydalı olduğunu belirten Ölçer, “Aşurenin içeriğindeki baklagiller, tam tahıllar, sert kabuklu yemişler ve meyveler sayesinde birçok kronik hastalığa karşı koruma sağlıyor. Adeta bir şifa deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalp dostudur. Şeker içermediği için şeker hastaları başta olmak üzere 7’den 70’e herkes gönül rahatlığı ile tüketebilir” diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu