SON DAKİKA

Kurban keserken nelere dikkat etmek gerekir? Kurban nasıl kesilir?

Kurban keserken nelere dikkat etmek gerekir Kurban nasıl kesilir
expand

KAYNAKCnnturk.com

Kurban keserken nelere dikkat etmek gerekir? Kurban kesimi, dini vecibelerin yerine getirilmesi açısından önemlidir. Kesim işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle, kurbanlık hayvanın sağlıklı ve uygun yaşta olması gerekmektedir. Kesim işlemi hijyenik koşullarda yapılmalı ve veteriner kontrolünden geçirilmiş alanlarda gerçekleştirilmelidir. Bıçak, kesim öncesinde iyice bilenmiş olmalıdır. Kesim işlemini yapacak kişinin tecrübeli ve dini kurallara uygun şekilde hareket etmesi gereklidir. Hayvanın strese girmemesi için hızlı ve acısız bir şekilde kesilmesi büyük önem taşır. Bu hususlar, kurban kesiminin sağlık ve dini açıdan doğru yapılmasını sağlar.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Diyanet’in maddeler halinde verdiği uygun kurban kesimi şu şekilde:

a) Usûlüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, kanın akıp boşalmasını beklemeden hayvanın omuriliğinin hemen kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına ve derisinin yüzülmesi gibi diğer işlemlere başlanmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

e) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu