‘Kovaya kum doldurup ters çevirmişsiniz gibi’
Uzman heyet, yıkılan 500’e yakın binadan topladıkları numuneleri, laboratuvar ortamında incelerken, hazırladıkları raporları dailgili Cumhuriyet başsavcılıklarına iletiyor. İncelemelerde beton basınç dayanımının, yönetmelikte şart koşulan değerlerin yarısından az olduğu belirlendi.
Araştırmaya başlayalı yedi ay olduğunu ve 4 bin dava dosyası incelediklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Adıyaman’da yıkılan Isias Otel için hazırladıkları rapora ilişkin, “Otel önce konut binası olarak projelendirilip yapılıyor. Kaba inşaatı bittikten sonrabinanın inşaatına ara veriliyor, sonra da otele çevriliyor. Fakat bu geçen sürede yönetmelik değişiyor. İlk ruhsat aldığındaki tabi olduğu yönetmelikle, otele çevrilip, şekli değişip üzerine kat çıkıldığı tarihteki tabi olduğu yönetmelik farklı. Binanın projeleri değişen yönetmeliğe göre kontrol edilmemiş. Isias Otel’de karot değerleri ilgili tarihteki yönetmeliği sağlamıyor. Bir kovanın içerisine kum doldurup ters çevirmişsiniz gibi” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık
‘Projeye uyulmamış’
Kahramanmaraş’taki Ebrar Sitesi’ne ilişkin de Altunışık, “Karot dayanımları temel için yeterlilik sağlarken üst yapı için yeterli dayanımda değil. İmalat aşamasında etriye sıklaştırması, çiroz ve kancalar uygulanırken projeye uyulmamış, büyük eksiklikler olduğu ortaya çıktı” diye konuştu.
Hatay’da moloz dağları
Hatay’da enkaz kaldırma çalışmalarının büyük çoğunluğu tamamlandı. Antakya ilçe merkezinde ağır hasarlı bina neredeyse kalmadı. Yıkımlardan çıkan hafriyat ise Antakya’nın Karlısu Mahallesi’nde yerleşim yerlerinden uzak bir noktadaki döküm alanında depolanıyor. Moloz döküm sahası sorumlusu Cihan Saçak, “Biraz azalma var ama normal günde bin kamyona kadar moloz dökümü oluyor. Beş moloz sahasının kapanmasından sonra ay başından beri burada bir yoğunluk var” dedi. –HATAY İHA