SON DAKİKA

Konsol savaşları sona mı eriyor?

Konsol savaşları sona mı eriyor
expand

KAYNAKDonanım Günlüğü

Bildiğiniz gibi oyun dünyası uzun yıllar konsol savaşları üzerinden şekillendi. Microsoft ve Sony’nin Xbox ve PlayStation konsollarıyla girdiği, Nintendo’nun da kendi konsollarıyla farklı bir cephe açtığı bu savaş, uzun yıllar oyun dünyasında belirleyici güçtü.

Sektörün odak noktası konsol satışları ve bu konsollara özel oyunlardı. Ancak son 10 yılda bu durum hızla değişti. Bir yandan Steam gibi platformların çıkışıyla birlikte PC oyunculuğu hiç olmadığı kadar popüler hale gelirken, diğer yandan konsol savaşını kaybeden Microsoft, Xbox Game Pass ile birlikte komple cepheyi değiştirdi.

Yaşanan tüm bu değişimlerin ardından artık konsol savaşları eski önemini yitirmiş durumda. Nitekim artık konsola özel oyun kavramının yavaş yavaş ortadan kalktığını görüyoruz. Xbox uzunca bir süredir oyunlarını PC’ye getiriyordu. Artık PlayStation’a da getirecek gibi duruyor. Öte yandan Sony ise PS oyunlarını bir bir PC’ye taşıyor. Tüm bunlar, oyun dünyasının artık konsol odaklı olmadığını gösteriyor.

Oyunların belli başlı konsollara özel olduğu günlerin yavaş yavaş geride kaldığı bu günlerde, eski PlayStation başkanlarından Shawn Layden’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

Microsoft ve Sony’nin eskiden çok farklı yapılar kullanan konsollar çıkardığını söyleyen Layden, bugün ise böyle bir ayrımın olmadığını, hatta iki şirketin neredeyse aynı donanımları kullandığını vurguladı. Layden’a göre artık bu noktada iki farklı konsol olmasının bir anlamı kalmamış durumda.

Layden, tam da bu yüzden artık konsol savaşlarını geride bırakmanın vaktinin geldiğini düşünüyor. Layden’a göre artık tüm oyunseverlerin alıp evlerine koyabilecekleri ve tüm oyunları oynayabilecekleri tek bir konsolun olduğu yeni bir döneme girmemizin vakti geldi de geçiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu