YAZARLAR

Kıbrıs Barış Harekâtı’yla Ada’nın tamamına barış geldi

PROF. DR. METİN FEYZİOĞLU –Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlüğe kavuşmasını sağlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıldönümünü coşkuyla kutluyoruz.

20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekâtı’yla Ada’nın sadece kuzeyine değil tamamına barış gelmiştir. 1974’ten bu yana Ada’da iki halk yan yana huzur ve barış içinde yaşamaktadır.

Kıbrıs Türkü’nün direniş azmi ve özgür yaşama isteği onları yurtlarından, köylerinden, evlerinden tamamen kovmak ve katletmek isteyenler tarafından kırılamamış, 50 yıl önce ülkemizin tüm riskleri göze alarak Kıbrıs Türk halkının yanında olacağı hesap edilememiştir. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Mehmetçik ve Mücahit omuz omuza çarpışmış; Kıbrıs Türkü’nün hak ve hukuk mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Yok edilmek istenen Kıbrıs Türkleri bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında, kendi bayraklarının gölgesinde güvenle yaşamaktadırlar. Ülkemizin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne olan sarsılmaz desteğiyle Kıbrıs Türk halkı, geleceğine umutlu bakabilmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemci üyesidir. Başta Türk dünyası olmak üzere uluslararası toplumla olan bağları her geçen gün daha da artmaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkının yıllardan beri maruz bırakıldığı insanlık dışı ambargolar artık ortadan kaldırılmalı; doğrudan ticaret, doğrudan uçuş ve doğrudan temas gibi temel hak ve özgürlüklerin üzerinde insan hakkı ihlali tescil eden Rum izolasyonu derhal son bulmalıdır.

Gelinen aşamada; Kıbrıs meselesinde adil ve sürdürülebilir bir çözüm ancak Ada’daki mevcut gerçekler temelinde inşa edilebilecektir. Bugün Ada’da egemen ve eşit iki devletin bulunduğunun kabul edilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmen tanıması yönündeki çağırısını her fırsatta yineliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılıkla tüm dünyaya haykırdığı üzere, “Dünya Beşten Büyüktür.” Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk Halkının özden gelen en temel haklarının Kıbrıslı Rumların ve destekçilerinin menfaatlerine kurban edilmesine asla izin vermeyecektir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü ve kararlı liderliğiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin ve Hükümeti’nin istikrarlı duruşuyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugünden de aydınlık yarınlara, emin adımlarla yol almaktadır. Türkiye Yüzyılı, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve büyük Türk Milleti’nin asli parçası olan Kıbrıs Türk Halkı’nın da yüzyılıdır.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıldönümünde, bir kez daha Harekâtı’nın önünü açan dönemin başbakanı Sayın Bülent Ecevit’i ve Başbakan Yardımcısı Sayın Necmettin Erbakan’ı rahmetle ve minnetle anıyorum. Kıbrıs Türk halkının egemenlik ve özgürlük mücadelesinin önderleri merhum Doktor Fazıl Küçük ve merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a Allah’tan rahmet diliyorum.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Milliyet’e yazdı…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu